Hu
Hu
Blog
A fűszer, amelyet a mai napig kézzel porzanak be, avagy a madagaszkári bourbon vanília
2020-08-10
Szinte nem létezik olyan ember, aki ne szeretné a vaníliát, melynek ízét már gyerekkorunk óta ismerjük a fagylaltokból, hiszen már-már nem is telik el úgy nap, hogy süteményekben, pudingokban vagy éppen koktélokban ne találkoznák az ízével. Sokan azonban az igazi vaníliával sosem kerülnek kapcsolatba, ugyanis a sáfrány után ez a világ legdrágább fűszere, és csak kevesen engedhetik meg maguknak. Viszont pontosan emiatt kifejezetten egyedi, így előnyös lehet bevezetni az étteremben használt fűszerek közé.

A vanília ára az elmúlt években, a 2004-es cunami után -amely jelentősen érintette Madagaszkár vanília ültetvényeit-, igencsak megnőtt, így a piacon számtalan hamisítvány is megjelent. Összegyűjtöttük ezért azokat a hasznos információkat, amelyeket tudni érdemes a madagaszkári bourbon vaníliáról, hogy lásd, miért ilyen drága valójában, valamint segítünk megkülönböztetni az igazit a hamisítványoktól.

A VILÁGHÓDÍTÓ ÚT EGY AZTÉK ITALLAL KEZDŐDÖTT

A vanília az orchideafélék családjába tartozó egyetlen fogyasztható fűszernövény, amelynek szárított, erjesztett és izzasztott termését fogyasztjuk. Maga a növény Mexikóból származik, még az aztékok kezdték el használni, azonban világhírnévre csak akkor tett szert, amikor 1520-ban az akkori azték császár, Montezuma egy vaníliával ízesített kakaós-mézes italt kínált Cortesnek. A spanyol felfedezőknek annyira megtetszett az ital fenséges illata, hogy azután a spanyolok rövid időn belül elkezdték importálni a vaníliát, ami innentől maga is elindult világhódító útjára.

Jelenleg a világ legnagyobb termelőterülete a Bourbon-szigeteken van, így Madagaszkár a világ össz vaníliatermelésének 80 százalékát adja, de rajta kívül Indonézia, a Comore-szigetek, Uganda és India is rendelkezik jelentősebb vanília ültetvénnyel. Mexikóban is mind a mai napig vannak termőterületek, ezek termését legnagyobb százalékban a világhírű vállalat, a Coca-Cola vásárolja föl. Ezen ültetvények nem csak földrajzi értelemben térnek el egymástól: a különböző helyszíneken a vaníliának különböző fajtái vannak jelen.

A LEGJOBB MINŐSÉGŰ VANÍLIA

A vanília szó a spanyol vaina szó kicsinyítőképzős változata, amelynek jelentése tokocska, hüvelyecske, így tehát az elnevezés a toktermés alakjára és jellegére utal. A fűszer maga 10–20 cm hosszú, és mindössze 3–10 mm vastag, fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, és gyakran fehér vanília kristályok ülnek ki rajta, amely a magas minőségre utal. Mind a mai napig kézzel porozzák be a termést, amely ráadásul olyan érzékeny a folyamatokra, hogy akár csak órák kérdése a termés leszáradása, vagy a minőségi vanília toktermés beágyazódása.

A vanília egyedi és különleges aromáját a vanillin nevű polifenolnak köszönheti, és ebből a legtöbb a bourbon vaníliában található, ezért a madagaszkári bourbon vanília a legjobb minőségű vanília világszerte. Gazdag aromával rendelkezik, és mind közül ennek a legintenzívebb az illata. Emellett még két másik változata van, a nyugat-indiai vanília, amelynek aromája jóval gyengébb, valamint a tahiti vanília, amely ezzel ellentétben gazdag és telt ízekkel rendelkezik, ezért -a madagaszkári vaníliához hasonlóan- ez is kifejezetten értékes.

A VANÍLIARÚDTÓL A VANÍLIÁSCUKORIG

  1. A vaníliarúd, vagyis maga a toktermés ételek enyhe ízesítésére alkalmas. Egészben főzd az ételbe, majd tedd légmentes, sötét helyre, ugyanis így újra felhasználható. Intenzívebb ízesítéshez vágd ketté hosszában a rudat, kapard ki a belül található apró magokat, majd mind a héjat, mint a magokat add az ételhez.
  2. A vaníliakivonat előállításához alkoholos folyadékban főzik a vaníliarudakat. Ha a kivonatot választod az ízesítéshez, akkor a főzés legvégén add az ételhez, különben hajlamos elpárologni ez az alkoholos finomság.
  3. A vaníliáscukorral minden háztartásban, vagy a legtöbb étterem konyhájában is találkozhatsz, de akár te magad is előállíthatod!  Pihentesd hosszasan a vaníliarudakat, vagy az elhasznált héjakat cukorban, így pár nap után kész is a saját vaníliáscukrod. Íze egyébként kevésbé komplex, mint a kivonat vagy a rúd íze, ugyanis 1 zacskó vaníliáscukor körülbelül 1-2 teáskanál kivonattal vagy 2-4 centi vaníliarúddal helyettesíthető.

AZ ÉDESSÉGEK KORONÁJA

Használd bátran sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére. Főzd az étellel együtt, mert teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják.

Ahhoz, hogy a vanília illatát és ízét egyaránt, akár 24 hónapon át megőrizze, fontos, hogy amennyire lehet légmentes, sötét, hűvös helyen tárold. Vigyázz azonban a légmentes csomagolással, a vanília könnyen bepenészedhet!

Amennyiben a konyhán kívül is szívesen kísérletezel új dolgok elkészítésével, a vanília szintén jó választás lehet, ugyanis parfümök, gyertyák, de más szépségápolási termékek összetevőjeként is nagyszerűen funkcionál. Egyesek szerint szexuális vágykeltő hatása is van.

Megérkezett!

Az Alpakában már elérhető a legjobb minőségű madagaszkári bourbon vanília, keress minket bizalommal!

Ha „nagyban” játszol, akkor Alpaka!



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek