Hu
Hu
Fekete-, fehér- és zöldbors egészben, roppantva és őrölten

A borsokból folyamatos készletet tartunk, nemcsak egészben, de őrölten is, illetve igény esetén -rendelésre- roppantott formában.
 

Ha cégüknek fontos az őrölt bors minősége, akkor keressen meg bennünket, gyakran és kisebb tételekben őröltetünk tiszta egész borsot, annak érdekében, hogy minél magasabb legyen annak illóolajtartalma és a drága alapanyagból így minél kevesebbet kelljen használni. Ezzel gazdaságosabbá tudják tenni partnereink a felhasználást és végső soron olcsóbbá a gyártást.
 

A világban a só után a 2., itthon a fűszerpaprika után a 3. helyen áll a feketebors fogyasztásban, ezért ismerjük meg egy kicsit.

Mindhárom bors a Piper nigrum termése, színük, ízük eltérő feldolgozottsági módjuk miatt különböző:
 

-a borsfürtöket éretlenül, zölden szedik, ezt megszárítva kapják az aromás zöldborsot,
 

-a leszüretelt zöld bogyótermést napon szárítják addig, amíg a külső héja megkeményedik és megfeketedik (belső magja fehér marad). Ez a feketebors a legcsípősebb a három közül, egyben a legkeresettebb, mivel nemcsak fűszerként, hanem olajtartalmának kivonásához is használják. Tipusai (termőterületük alapján): Tellicherry, Malabar, Sarawak, Lampong.
 

-fehérborshoz érni hagyják a bokron a borsfürtöket, s csak azután szüretelik, hogy a bogyók zöldről piros-vörös színűre értek, a külső réteget lehántják és így kapják meg a fehér magot, melyet napon utánszárítanak. Íze kevésbé csípős az eltávolított borshéj hiányában.
 

Nem ide tartozik azonban a rózsabors, amely egy másik növény termése és csak Dél-Amerikában,  Brazíliában terem.
 

A bors ma már megterem több trópusi vidéken is, ám fogyasztása és kereslete olyan mértékben fokozódik, hogy a termelés az utóbbi években nem tudja kielégíteni azt. Ez azt eredményezte, hogy az utóbbi 10 évben 8-10-szeresére nőtt az alapanyag ára, és azt is eredményezte, hogy célpontja lett a minőségrontásnak. De a drágasága nem újdonság, évszázadokkal ezelőtt is aranyárban mérték, már az ókori Rómában is a borskereskedőket "borszsákoknak" nevezték, akik borsos áraiknak köszönhették gazdagságukat.
 

Közvetlen fogyasztásra használjunk egész borsot frissen őrölve, mert így nemcsak zamatosabb fűszert kapunk, de biztosabb, hogy azt kapjuk amit látunk, ugyanis az őrleményhez ma már nagyon sok szárdarab és egyéb borsrész kerül.

Kérdése van? Tegye fel nekünk!
Vezetéknév:
Keresztnév:
E-mail:
Cégnév:
Tárgy:
Üzleti terület:
Kérdés:
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek Gyik