Hu
Hu
Blog
A szegfűbors és chili édespárosa, azaz a Jamaikai Jerk fűszerkeverék története
2019-03-05
A jerk elnevezés Jamaikában mind a főzési módszerre, mind a hús fűszerezésére vonatkozik. A spanyol "charqui" szóból származik, ami azt jelenti, hogy szaggatott vagy szárított hús, vagy magát a fűszeres sütés és grillezés folyamatát is jelzi.


Mi is ez a Jerk fűszerkeverék és miből áll?

Bevallom, nem volt túl sok ismeretem Jamaika gasztrotörténelméről, ezért utánajártam egy kicsit.
 

Gondoltad volna, hogy több évszázados hagyománya van ennek a fűszerkeveréknek? Ugyanis története az 1600-as években kezdődik...
 

Ekkor Jamaika spanyol fennhatóság alatt ált - azóta, hogy 1494-ben Kolumbusz Kristóf itt partra szállt és Spanyolország birtokává nyilvánította. 1655-ben a cromwelli Anglia csatlakozott Franciaországhoz a Spanyolország elleni háborújában. Az angolok 7000 emberrel és egy nagy flottával érkeztek és a spanyolokat  a sziget elhagyására kötelezték. Ezért a spanyolok még az utolsó napokban felszabadították az addig rabszolgaként tartott Coromanteekat, vagyis a Ghánából Jamaikába hurcolt rabszolgákat. Ők a belső hegyekben elbújva, onnan kezdték meg gerillaharcukat.  És itt, ezen a vidéken kezdődött a jerk fűszerkeverék története is.
 

A Coromanteek a bujdosás során úgy sütötték meg maguknak a húst, hogy a csirkét vagy sertést megszurkálták valamilyen hegyes, éles eszközzel, ami a kezükbe akadt, és ezekbe a résekbe, lyukakba szórták az ott termő fűszereket, nádcukrot és így, lassú tűzön sütötték meg a húst. Az eredmény puha, rendkívül ízletes, édes és nagyon csípős csirke vagy sertéssült lett.
 

Azóta a jerk az egész Karib-térségben népszerű fűszerkeverék lett. Az íze merész: édes, savanyú, csípős és földes ízek jellemzik.
Eddig csak a Cajun fűszerkeveréket tartottuk készleten a Karib-szigetek ízvilágából, de mostantól a Jerk is arra vár, hogy kipróbáljátok, bevezessétek.
De hogy a karibi konyhához még egy kis kedvet csináljak, csak megemlítem, hogy innen ered a Mole Poblano, a chiliben és csokoládészószban párolt/sütött csirke receptje is.
 

Miből áll a Jamaikai Jerk és hogyan használják?

A jerk fűszer édeskés egzotikus fűszerek, az őshonos nádcukor és ízes zöldfűszerek keveréke. Az ízesítés fő összetevője a szegfűbors valamint a csípősséget meghatározó Scotch Bonnet chili. A fűszereket ugyan főként sertés- és csirkehúshoz szórják, de néha marhahúshoz, kolbászkészítéshez, bárányhoz vagy halhoz is adják a sütés vagy a grillezés előtti pácolás során.


A szegfűborsról és a Scotch Bonnet chiliről
Magyarországon a szegfűborsot egészben például forralt bor fűszerkeverékben, vagy őrleményként kolbászok ízesítésében ismerhetjük fel, Jamaikában viszont a sütés-főzés egyik legfontosabb összetevője. A szegfűbors a Pimenta Dioica fa szárított gyümölcse. A szemeket érett állapotban szedik, majd napon szárítják, miközben bíborvörösből barna színűvé válnak. A szegfűborsról bővebben itt írunk.

Scotch Bonnet, más néven karibi piros paprika, a habanero chilivel rokon chilipaprika, amely a Karib-szigeteken terem. A Scotch Bonnet elnevezés a chili alakjára utal, amely hasonlít a skótok bonnet nevű tradícionális sapkájához. Enyhén édes és gyümölcsös íze és illata van, mi speciel barackos jegyeket fedeztünk fel az illatában. Itt megmutatjuk, hogy is néz ki ez a chili és a híres skót sapi.

Mostantól a Scotch Bonnet chilit is megtaláljátok termékeink között. Vigyázat, extra csípős!


A fűszerkeverék felhasználása
Sütés előtt a szükséges mennyiségű jerk fűszerkeveréket vagy szárazpácként, a rub pácok módjára használjuk, vagy összekeverhetjük repce vagy más olajjal és egy kevés lime vagy citromlével. A keveréket vigyük fel a csirkehúsra vagy sertéshúsra, és hagyjuk pácolódni 2-3 órán vagy akár egész éjszakán át.
 

És hogy Jamie Oliver hogyan készíti a jamaikai reggae zenész, Levi Roots társaságában a Jerk csirkét, azt meg tudjátok nézni IDE KATTINTVA.

Kellemes fűszerezést kívánunk!
 

Mivel nagykereskedelemként működünk, csak élelmiszeripari cégeket, adószámmal rendelkező vállalkozásokat, vállalkozókat, termelőket szolgálunk ki. Árlistáért vagy rendeléssel kapcsolatban az alábbi címre várjuk leveleiteket: rendeles@alpaka.hu



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek