Hu
Hu

Allergén kezelési politika

Minőségügyi eljárás
Allergének kezelése

 

Kiadás dátuma: 2019.06.07
Jóváhagyó személy neve, beosztása: Vas Orsolya Ügyvezető


 

Az eljárás célja:
Jelen minőségügyi eljárás célja az Alpaka kft. allergének kezelésével kapcsolatos követelmények meghatározása a hatályos jogszabályoknak és a cég politikájának megfelelően. Célunk továbbá vevőink bizalmának megőrzése, oly módon, hogy garantáljuk munkatársaink megfelelő képzettségét, megakadályozzuk a lehetséges allergénekkel való keresztszennyeződéseket.

Jelen eljárás vonatkozik az Alpaka kft. egész területére, forgalmazott termékeire, foglalkoztatott munkavállalóira egyaránt.

Fogalmak:
Allergén anyag: a szervezetbe bekerülve, kis mennyiségben is túlérzékenységi állapotot (allergiát), vagy betegséget okozhat.
Allergén anyagoktól mentes: a gyártás során az allergén anyagok/termékek egyike sem kerül a termékbe valamint a gyártás és csomagolás során a fenti anyagokkal való szennyeződés is kizárható.

Tájékoztatás:
Cégünk számára fontos, hogy partnereink ismerjék, kedveljék termékeinket, megbízzanak szakértelmünkben. Az egészségügyi jelentések szerint az élelmiszer allergiák gyakorisága folyamatosan nő, potenciálisan életveszélyt is okozhat. A fogyasztók ki vannak téve az összetett élelmiszerek fogyasztásából eredő kockázatoknak, rejtett allergén anyagoknak. Megfelelő képzéssel, kommunikációval elkerülhetőek az allergének kiváltotta megbetegedések. Mindezek ismeretében azonosítottuk, hogy cégünk milyen allergén anyagokkal foglalkozik, az erre vonatkozó rendeleteket figyelemmel kísérjük. A beszállítóinktól tájékoztatást kérünk, üzemeikben, gyártási vonalukon előforduló allergén anyagok listájáról.

Feladat:
Jelen eljárásnak megfelelő munkavégzés:

Beérkező áru átvétel:  Végezze arra jogosult személy. Áru sérülésmentes csomagolásának és a szükséges dokumentumok, nyilatkozatok megfelelőségének ellenőrzése.  
Allergének a fűszerek közül:
* mustármag sárga és barna
* őrölt sárga mustár
* zellermag
* őrölt zellermag
* zellerlevél
* szezámmag natúr és fekete.

Az allergéneket a beérkezés időpontjától külön kezeljük, ami magában foglalja, hogy már az átvételkor el különítve kell, hogy legyen a többi árutól, a lehetséges allergén keresztszennyeződés megakadályozása végett, betárolásuk az arra kijelölt raktárrészbe történjen.

Csomagoló helyiségben: Mintázás, keverés, csomagolás, s mindazon műveletek melyek esetében allergén termék, vagy allergént is tartalmazó termék felbontásra, felhasználásra kerül, történjen körültekintően. A munka során, a higiéniai előírások szigorú betartása mellett, a szálló por se okozhasson kontaminációt, nem allergén termékek esetében.

Tárolás, raktározás: Allergén termékeket elkülönítve, megfelelően címkézve, jelölve, ellenőrizve.
Árukiadás: Ehhez szükséges dokumentumok, árun feltüntetett címke megfelelőségének feltüntetése,  címkén receptúra szerint tartalmazó allergén feltüntetése, kiemelése, üzemben előforduló allergének feltüntetése.
Kiadásra kerülő áru esetében az allergének plusz csomagolóanyag réteggel történő elválasztása szükséges.1. Melléklet
ALLERGIÁT VAGY INTOLERANCIÁT OKOZÓ ANYAGOK ÉS TERMÉKEK LISTÁJA
AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE
(2011. október 25.)
a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, az 1924/2006/EK és az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról és a 87/250/EGK bizottsági irányelv, a 90/496/EGK tanácsi irányelv, az 1999/10/EK bizottsági irányelv, a 2000/13/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, a 2002/67/EK és a 2008/5/EK bizottsági irányelv és a 608/2004/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről1. Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek, kivéve:
a.) búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is;
b.) búzából készült maltodextrin;
c.) árpából készült glükózszirup;
d.) alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.
2. Rákfélék és azokból készült termékek
3. Tojás és abból készült termékek
4. Halak és azokból készült termékek, kivéve:
a.) vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv;
b.) a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag.
5. Földimogyoró és a belőle készült termékek.
6. Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:
a.) teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír;
b.) szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;
c.) szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
d.) szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.
7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve:
a.) alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt tejsavó;
b.) laktit.
8. Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia) és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt csonthéjasok.
9. Zeller és a belőle készült termékek.
10. Mustár és a belőle készült termékek.
11. Szezámmag és a belőle készült termékek.
12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.
13. Csillagfürt és a belőle készült termékek.
14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek.


 

Megjegyzés. a dőlt betűvel írt allergén anyagok előfordulhatnak a termékeinkben.


Kiadás dátuma: 2019.06.07
Jóváhagyó személy neve, beosztása: Vas Orsolya Ügyvezető 

Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek