Hu
Hu
Blog
A fűszerek csomagolásáról
2022-12-01
Amikor Nürnbergben a Biofach vásáron sétáltam körbe, feltűnt, hogy a bioélelmiszerek jelentős részét a gyártók üveg csomagolóanyagokban helyezik el. Az arány még a biotermékek körében is feltűnő volt.

Ha az összes élelmiszert nézzük, ma Magyarországon az élelmiszer és italgyártás 2/3-a valamilyen műanyag csomagolóanyagba töltve történik, és a maradék 1/3-on belül vezet csak ezt követően az üvegek használata (1).
 

Persze érthető, ha az organikus értékek mellett a környezettudatosságot is általában támogató gyártók az üveg, mint az egyik legjobban újrahasznosítható alapanyag mellett teszik le a voksukat.

De mi a helyzet valójában a többi csomagolóanyaggal, a műanyaggal és a papírral? Sokszor kapunk mi is olyan kéréseket, hogy tudjuk-e papírba csomagolni a fűszereket, mert nem szeretnének műanyagot a fogyasztók.

Járjuk hát körbe, mi a trend csomagolás területén.


 

1. Induljunk a kályhától: azaz milyen ma a jó csomagolás?

-alap, hogy mechanikai védelmet nyújt az élelmiszernek végig az ellátási láncban: megvédi annak mennyiségét és minőségét (sőt a jó csomagolás meghosszabbítja a termék minőségének megőrzését, valamint élelmiszerbiztonsági szempontból az előrecsomagolt termékek kevésbé kockázatosak)
 

-marketing és információs feladatokat lát el: a csábító csomagolás vizuális élményt nyújt, ha átlátszó, akkor azért, mert látjuk, hogy mit veszünk meg, ha nem átlátszó, de a feltűnő design vásárlásra csábít, akkor pedig azért. A rajta szereplő tájékoztatások pedig segítik a fogyasztót.

-kényelmi funkciókat is figyelembe vesz: praktikus, könnyen kezelhető, pl. lehet tépéskönnyített, nagyobb kiszerelések esetén visszazárható, ugyanakkor fontos, hogy más számára az értékesítési láncban nem hozzáférhető, azaz annak eredetisége a zárás látható megsértése nélkül biztosított - ún. dézsmazáras (garanciazáras) csomagolás
 

-gazdaságossági szempontok kiemeltek: olcsóbb csomagolóanyag, kevesebb mennyiség, tehát elkerüli a sokszoros csomagolást vagy túlcsomagolást (pl. műanyag csomagolás még külön papírdobozban is), valamint
 

-szállíthatósága kevésbé környezetterhelő, súlya, térfogata a lehető legkisebb, hogy elkerülje a felesleges levegő, tér szállítását (empty space) (2) és

 

-költséghatékonyan újrahasznosítható a fogyasztók és termelők számára is – ezt még a továbbiakban részletezem jobban.
 

Mivel a zero waste vagy pontosabban a gyártásoknál inkább használt zero waste hierarchia (3) elveire próbálunk mi is csatlakozni, a fejlesztéseinknél erre odafigyelünk és összevetjük azokkal az igényekkel, amiket partnereink jeleznek felénk, hiszen csak együtt és a végső fogyasztókkal is együtt tudunk sokat elérni.
 

2. Nézzük meg, jelenleg milyen csomagolóanyagokat és csomagolóeszközöket használunk.

 

Alapelvünk: a lehető legkevesebb csomagolást igyekszünk alkalmazni, ezért figyeljük, melyik csomagolás hány gramm és milyen funkciókat lát el?

 

-lédig termékeknél zsák: nátronzsák (újrahasznosítható papír), őrleményeknél PE (újrahasznosítható műanyag) béléssel vagy PP (újrahasznosítható műanyag) zsák illetve PE zsák, ezek zárása varrással vagy a PE zsák zárása hegesztéssel történik, a zsákok súlya 100-200 g között van. Mivel a kevesebb csomagolóanyagot és így a nagyobb kiszereléseket preferáljuk, így a kezdetektől kezdve az ALPAKA Kft. árpolitikájában a lédig termékek árai jelentősen kedvezőbbek, és ha csak kicsi az eltérés a megrendelt mennyiség és az adott termék zsákos súlya között, olyankor egyeztetünk az ügyféllel, hogy eredeti csomagolásban, kedvezőbb áron jusson hozzá a termékhez.
 

-gasztrotasakos termékek - 1000 g-os és 250 g-os csomagolások: tasakjaink (aromazáró (4), párazáró (5), bizonyos esetekben fényvédő tasakok - pl. a fűszerpaprika esetén az Élelmiszerkönyve (6) előírja, hogy „fényvédő, zsírt fel nem szívó, át nem eresztő csomagolóanyagba kell csomagolni”), funkcionálisan

-többrétegű,

-elöl átlátszó,

-visszazárható (simítózáras),

-talpára állítható,

 -tépéskönnyítő bevágással

-a legkisebb 250 g-os tasak súlya 7 g, a legeslegnagyobb 5 kg-os tasak 26 g

– ezen tulajdonságok miatt jól láthatóak benne a nagyon szép minőségű, különleges fűszereink, így viszonteladóknál is a termékek eladják magukat, a visszazárhatóság pedig a minőség megőrzését támogatja.
 

Többfajta tasakot használunk ezekhez:

-KpeE-KPE (fémgőzölt műanyag) tasak (nem újrahasznosítható)

-kívül papír, belül műanyag réteggel ellátott tasak (nem újrahasznosítható)

-a legkisebb kiszerelésű termékeknél BOPP vagy LDPE (műanyag) tasak (újrahasznosítható), ezek súlya csak 1-2 g között van,

-egyedi rendelésekhez, pl. karácsonyi ajándék gasztrotermékek üveg, fém zárókupakkal- az üvegek súlya jelentős, szállításuk és költségük kevésbé gazdaságossá teszi őket, de ajándékok esetén kis mennyiségben még így is ezek a legkeresettebbek.


 

3. Milyen újdonságokat vezettünk be 2022-ben az ALPAKA Kft-nél a csomagolásainkban?

 

Folyamatosan egyeztetünk csomagolóanyag gyártó partnereinkkel és járjuk az élelmiszeripari kiállításokat, hogy a fűszerekhez, teákhoz megfelelő legjobb, azaz lehetőleg legkisebb súlyú és leginkább újrahasznosítható csomagolásokat megtaláljuk. 2022-ben 2 új csomagolás érhető el:
 

-új kis kiszerelésű termékeinknél, kb. 100-200 g kiszerelésig újdonság a logózott újrahasznosítható papírtasakunk, amely hegesztéssel zárható és az aromazárást is biztosítja, de nem átlátszó. Ez egy innovatív csomagolóanyag, amely rostpépből készülő, papír minőségű, de mégis, hővel hegeszthető tasak, amely zsírgátló réteggel rendelkezik és így közvetlen kapcsolatba kerülhet száraz, nedves és olajos élelmiszerekkel. A tasak súlya 5 g. Ha ilyen csomagolást keres, kérje egyedi árajánlatunkat.
 

-új Pink.Pepper.Pro termékcsaládunknál újdonság az átlátszó, indukciósan garanciazárral és kényelmes használatot biztosító PP szórókupakkal lezárt PET flakonos csomagolás – melyek szelektíven újrahasznosíthatók. A kis flakon súlya 28 g, a nagy flakon 46 g, a kupak pedig mindkettőnél 10 g.
 

Ezek a termékek 2022. november elejétől már elérhetőek a webshopon: https://webshop.fuszerkereskedelem.hu/Dobozos-fuszerek

Ha még többet szeretne tudni a különböző anyagok újrahasznosíthatóságáról, ajánljuk a következő oldalt: https://www.zoldpolc.hu/muanyagfajtak-es-szelektiv-gyujtesuk

 

4. Élelmiszerbiztonság, környezetvédelem és a csomagolóanyagok

 

A csomagolóanyagokkal kapcsolatban EU előírás (7) és (8), hogy minőségtanúsítással és a műanyagoknak megfelelő kioldódási értékekkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy az adott típusú élelmiszerekhez, így pl. a magas olajtartalmú fűszerekhez felhasználhatók legyenek úgy, hogy azok az élelmiszert ne szennyezzék. Csomagolóanyagainkat mindig megbízható, hosszútávú együttműködésben résztvevő partnereinktől vásároljuk. A csomagolás során a lezárásoknál pedig olyan megoldásokat alkalmazunk (leggyakrabban hegesztést), melynek során szintén nem juthat szennyezőanyag az élelmiszerbe.
 

Fontos megjegyeznem, hogy élelmiszergyártóként egyébként szerepet vállalunk anyagilag is a csomagolószerek okozta környezeti terhelés kihívásainak megoldásában. Környezetvédelmi termékdíjat kell fizetnünk egyrészt minden olyan csomagolóeszköz után, amely importtal kerül be az országba, másrészt amelyet itthon saját részre gyártatunk, vásárolunk. Ezekre a termékdíjat anyagfajta szerint, azok negyedévben megállapított mennyisége alapján valljuk be és fizetjük meg, azzal a céllal, hogy felhasználásuk után ezek újrahasznosításában, semlegesítésében felelősséget vállaljunk.


 

5. Európa megoldása: az EU körforgásos gazdasági modellje

 

A mai társadalomra eddig jellemző volt a fenntarthatatlan lineáris fogyasztási szokás, azaz megszerez-felhasznál-eldob. Ennek a magatartásnak az újrakeretezését célozza az EU körforgásos gazdaság modellje (9), ahol a használt termék helyreállíthatóvá, elraktározhatóvá válik. Ennek alapja és kiindulópontja az újrafelhasználásra irányuló tervezés, amelyre egy hasznos útmutatót dolgoztak ki és a GS1 oldalán már magyarul is elérhető (9).  
 

Hármas célkitűzés:

 

1.Csökkentés (Reduce)
Csökkenteni a felhasznált anyagmennyiséget a csomagolásból származó hulladékképződés elkerülése érdekében.
2. Újrafelhasználás (Reuse)
Lehetővé tenni a használt csomagolószer újbóli felhasználását, például tisztítás után.
3. Újrahasznosítás (Recycle)
Olyan módon megtervezni a csomagolást, hogy az — minőségi másodlagos nyersanyag előállításához — újrahasznosítható legyen.
 

-Ebben a gazdasági modellben prioritás a csomagolástervezés, amelynek fontosságára szintén a Biofachról tudok egy példát említeni. Megcsodáltuk egy osztrák bio smoothie, protein shake és snack gyártó cég üvegbe előre kicsomagolt, összeállított szárított gyümölcseit, gyümölcskeverékeit, olajos magos termékcsaládját. A szép kis üvegek tartalmát egy velük együtt megvásárolható, és az üveg menete miatt csak ezzel használható mixerrel, darálóval lehet készétellé varázsolni néhány másodperc alatt.

Ám amikor megkérdeztük a képviselőt, hogy hogyan tudnak gondoskodni az üvegek begyűjtéséről, szállításáról, újra-felhasználásról, akkor azt mondta, hogy ezen még most gondolkodnak. Mert az upcycling ugyan néhány darabig jó megoldás lehet, mint például a kimosott üveget fel tudod használni fogkefe tartónak, gyertyamécsesnek vagy jövő nyáron lekvárhoz, de azért ezek csak kis mennyiségek. És utólag úgy tűnik sokkal nehezebb rá megtalálni a megoldást, mint amikor már a termékfejlesztésnél figyelembe veszik ezt.
 

A körforgásos gazdasági modellben kiemelt szerepet kap a termékek teljes élete során a szemlélet, amelyet a fent hivatkozott útmutatóban bemutatott 3R mellett a 8R mutat be még részletesebben: Rethink/Redesign (gondold újra, hogy biztos olyan és olyan sok csomagolás szükséges-e), Refuse (utasítsd vissza), Reduce (csökkentsd), Repair (javítsd), Reuse/Repurpose (használd újra) , Recycle (hasznosítsd újra), ezen belül Upcycle (értéknöveléssel), Downcycle (értékcsökkentő hasznosítással) és végső megoldásként Recovery (energetikai hasznosítás) (10).


 

6. Miért ne legyen „mumus” az előrecsomagolt termék?

 

A csomagolás funkcióin kívül még több aktuális, a mai világunkra jellemző szempont is indokolhatja, hogy előrecsomagolt termékek ott legyenek a kínálatban. Ilyenek például az egyadagos termékek, figyelemmel arra, hogy felgyorsult világunkban kevesebb az együtt étkezés. Ilyenkor fontosabb szempont, hogy a kidobott élelmiszer mennyiségét csökkentsük közös megoldásokkal.
 

Apropó: tudjátok, miért is olyan őrülten fontos, hogy a kidobott élelmiszerek mennyiségét csökkentsük? A Körforgásban podcastban hallottam adatot arra, hogy ma a világ élelmiszereinek 1/3 része a kukában landol. Még egy tény: itthon a NÉBIH felmérése alapján kb. 68 kg/ fő-re tehető a keletkezett élelmiszerhulladék mennyisége.
 

Ehhez az 1/3-hoz tehát teljesen feleslegesen pazaroltuk az erőforrásokat, talajt, vizet, energiát, munkát és persze a csomagolóanyagot is.
 

Ezenkívül, nagyobb háztartások esetében is az előrecsomagolt termékek előnye (pl. a modern csomagolásoknak vagy a hőkezelésnek köszönhetően) hosszabb ideig megőrzik minőségüket, ami miatt kevésbé valószínű a hulladékba kerülésük. Még egyszer: 1/3 kerül kidobásra még így is.


 

7. NÉBIH ajánlás a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről (11):

 

És még egy kis kitérő, ami fenntarthatósági szempontból azonban elég hasznos. A csomagoláson feltüntetett minőség megőrzési idő ellenére maga a magyar hatóság is biztonságosan fogyaszthatónak ítéli meg bizonyos termékcsoportok időn túli elfogyasztását.

A hiánypótló ajánlásban ugyanis a szakemberek összegyűjtötték, hogy az egyes, minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek a rajtuk jelölt dátum után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak. Az ajánlott intervallumok a megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak, továbbá lényeges, hogy minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék.

– tehát a minőség megőrzés után még plusz ekkora intervallumon belül felelősen fogyaszthatók és még adományozhatók is ezek az élelmiszerek.
 

8. Mi várható?

 

Lassan felnő egy generáció, akik már a klímaszorongó generáció részesei. Nekik a szelektív gyűjtőbe dobott műanyag az egyén szintjén sokat jelent és ha ezt tömegesen teszik a fogyasztók és gyártók, akkor pedig elindul valami nagyobb dolog is. Sőt, ha van a közeledben csomagolásmentes bolt, az ott történő vásárlás napi szinten olyan jó élményekkel tölt fel a csomagolásmentesség nyilvánvaló értékei mellett, ami a környezettudatosságot erősíti hosszú távon.

Hamarosan elterjedhetnek az okoscsomagolások (12), amelyeknél funkcionális elvárás többek között, hogy javítsák az élelmiszer minőségi tulajdonságait és aktívan reagáljanak az élelmiszer, vagy a környezetében lezajló változásokra, ami gyorsan romló élelmiszereknél jelentős.
 

A jelölések, a csomagoláson található információk körében pedig izgalmas előrelépés lehet végre -2024-től, először csak önkéntes alapon- az adott élelmiszer öko-lábnyomának feltüntetése, amit hasonlóan színesen és praktikusan informatívan kell elképzelni, mint az elektronikai termékek energiaosztályának feltüntetését, azaz a nagy zöld mezőben A betű lenne a legkisebb környezeti lábnyommal rendelkező, leginkább környezetbarát előállítású élelmiszer, míg a színskálán a piros felé haladva a vörös mezőben G betű jelezné, ha a kezünkben tartott kaja gyártása során a többihez mérten óriási erőforrásokat kellett felhasználni.

Szintén hasonló jelentőségű, hogy a csomagolt élelmiszer jelölésén a tápanyag értéket a gyártók kezdik feltüntetni, bár ennek célja kicsit eltérő, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozásban van szerepe. Viszont ugyanígy a színskálán zöldtől-piros felé haladva, A-tól E-ig jelölik egy mutató alapján az adott termék a táplálkozás szempontjából kedvezőbb összetételű. Ennek a jelölésnek az alkalmazását az élenjáró országok és élelmiszer vállalkozások már elkezdték, Franciaországban Nutri-Score néven vezették be ezt a tápérték jelölési rendszert.


 

9. Mit tehetünk mi az ALPAKA Kft-nél a klímaszorongás ellen, vagy a  fenntarthatóság érdekében?

 

Első körben az idén azt néztük meg, hogy mi milyen pontokon tudjuk ezeket a szempontokat befolyásolni. A csomagolóanyagok és csomagolás témakörét, lehetőségeit ebben cikkben részletesen körbejártuk.
 

Ám találtunk ezen kívül még egy pontot: azt gondoljuk, hogy termékeink közé a bio fűszerek bevezetésével és az élelmiszeripar és élelmiszer vállalkozások részére a bio minőség elérhetővé tételével mi magunk is tehetünk többet azért, hogy a Földön tovább élhessünk.
 

Ezért 2023. január 1-től a webshopon már rendelhető lesz mintegy 50 fajta biotermék, a szokásos 1000 g-os és 250 g-os méretben (egész zsákos mennyiség egyedi rendelés alapján érhető el indulásként). A bio fűszer választékot igyekszünk az igényeknek megfelelően folyamatosan bővíteni jövőre, szükség esetén teákkal, teakeverékekkel is. Működésünket, termékeinket a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsította, szigorú eljárásrendet követünk.
 

Csomagolásaik a fent leírtak közül kerülnek ki, törekszünk a termékek legmegfelelőbb védelmére.
 

Bevallom, az előkészületeknél, az első bio termékek csomagolásánál magunk is meglepődtünk, annyira friss, tartalmas, izgalmas illata volt néhány fűszernek. Pedig az elmúlt 17 év tapasztalata, gyártásai alapján azt hittük, hogy már szinte távolról, csukott szemmel is felismerjük az illatjegyeiket. Szóval mi már kíváncsian várjuk 2023-at.
 

Jegyzetek:

  1. https://elelmiszeripar.hu/2019/07/09/kell-e-nekunk-csomagolas/
  2. https://blog.dssmith.com/hu/9-tipp-a-fenntarthato-csomagolas-bevezetesehez
  3. https://zerowasteeurope.eu/2019/05/a-zero-waste-hierarchy-for-europe/
  4. Az aromazárás megakadályozza a termék illatanyagának távozását a tasakból, emellett a levegő oxigéntartalma nem tud bekerülni a tasakba. Így tartósítószer nélkül növelhető a termék egészséges élettartama.
  5. A párazárás megakadályozza, hogy a termék elveszítse nedvességtartalmát, valamint megakadályozza a levegő páratartalmának beszivárgását a tasakba.
  6. https://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/e/3b/a2000/2-211_2016-06-09.pdf
  7. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32004R1935&from=HU
  8. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R0010&from=EN
  9. https://gs1hu.org/data/documents/ECR_PackagingDesignForRecycling_HU_final.pdf
  10. https://csomagolasmenedzsment.info/blog/2021/10/26/Hulladek_hierarchia
  11. https://portal.nebih.gov.hu/-/hianypotlo-lejarati-utmutatot-allitott-ossze-a-nebih
  12. http://publicatio.bibl.u-szeged.hu/22884/1/cikkLendvai-Toth.pdf



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek