Hu
Hu
Blog
Dubai Expo 2020 – Foodie’s Paradise
2021-11-22
Azt írják a világkiállítás honlapján, hogy az EXPO egy Foodie’s Paradise, vagyis az ételrajongók, a gasztronómia szerelmeseinek ez maga a Paradicsom, így hát ezt az inget magamra vettem, éreztem, hogy ott a helyem. A leírás szerint ott vannak egyszerre a robotok által készített ételek mellett a népszerű séfek gourmet menüi, a régi klasszikus és az új közkedvelt ételek és a street food falatkák.


Hol és hogyan jelenik meg a gasztronómia az Expón?


-egyrészt a látogatók számára tematikus éttermek, bisztrók, kávézók kínálnak finomságokat. A kínálat  több koncepció köré épül, melyet 38 oldalon keresztül részleteznek a „Your Guide to Eating at Expo” című brossúrában (pdf letölthető: https://www.expo2020dubai.com/-/media/expo2020/dining/your-guide-to-eating-at-expo.pdf)


-másrészt vannak tematikus hetek, amikor egy-egy ország konyháját vagy élelmiszereit helyeznek reflektorfénybe. Amikor mi ott voltunk, akkor Thaiföld tartott thai autentikus ételek hetét, például a SOM TAM nevű papaya salátát zenés-táncos show elemekkel bemutatva.

De lesz ugyanígy majd Mozambiknak is hasonló, Marokkó pedig péntekenként marokkói zenével aláfestett kóstolókat tart.
 

Itt a Blog oldalunkon csak korlátozottan tudok fotót feltölteni, de thaiföldi Som Tam show-ról találtok egy rövid kis videót illetve a posztokban sok fotót is az Expóról a szeretem_a_fuszereket Instagram és A fűszeres Alpaka Facebook oldalunkon.
 

-vannak gasztro workshopok, például a Bread Ahead Bakery & Schoolban fánkos, kovászos péksütemények sütését tanítják meg: volt, amikor brit teasüteményeket sütöttek, illetve november elején, a Diwali ünnep hetében pedig megmutatták, hogyan készítsünk Bread Ladoo-t (ami egy narancsos, mandulás, kardamomos golyó) és Gulab Jamun-t (ami egy fánk tipusú édesség, de sáfrány és rózsa szirupban áztatnak). Ó micsoda fűszer kánaán ez…


 

-vannak élelmiszerekhez kapcsolódó témahónapok és hetek:
 

Mivel október 16-án volt az Élelmezési Világnap, októberben különösen fontos volt ez a téma (ezt mi is kiemeltük a Linkedin oldalunkon itt: https://www.linkedin.com/company/alpaka-kft

Így az Expón októberben több előadás keretében a FAO, az ENSZ, miniszterek mind- mind globális szolidaritásra szólítottak fel annak érdekében, hogy tudatosítsák az éhezés növekvő problémáját és együtt próbáljunk megteremteni egy olyan világot, ahol mindenki számára megfelelően jó élelem áll rendelkezésre.


 

Ugyanígy kiemelt hónap lesz február, amikor az élelmiszertermelésen és egészségen lesz a hangsúly, lesz workshop borsok és vanília termelésével, valamint később organikus kávé termesztésével kapcsolatosan, lesznek előadások arról, hogyan termelhetünk fenntartható módon élelmiszert, vagy milyenek lesznek a jövőben a farmok, a gazdaságok. Néhány nappal később pedig arról, hogy hogyan és miket eszünk majd a jövőben?


Országpavilonok

 

Persze nemcsak az élelmiszerek körül forog a világkiállítás, az országpavilonokban számos érdekességet láthatsz, például az USA pavilonjánál egy SpaceX űrhajót, Szingapúr pavilonjában pedig a függőlegesen épített városi dzsungelen sétálhatsz keresztül.


A Magyarország pavilont pedig mi nagyon szerettük, de nemcsak mi, hanem a nemzetközi ismerősök is az egyik legjobb pavilonnak minősítették - szép is, játékos is, szóval jól sikerült.


 

A magyar pavilon egyébként a víz témakörére épül, itt a pavilontúra végén az Aqua-bárban kóstoltam olyan magyar ásványvizet is, amit itthon még nem. Itt lenn van a bejárata a magyar étteremnek és bisztrónak is, ahol sok magyar jellegzetes ételt kínálnak. Szegediként kb. az volt az első kérdésem, hogy halászlé van-e? És azt mondták, hogy decemberben, a karácsonyi szezon előtt még az is lesz, szóval, ha van kint élő ismerősötök, aki magyar ízekre vágyik, decemberben az Expón is megteheti.

De mi ott és akkor nem a magyar konyha, hanem minél több arab jellegű étel megismerése céljából voltunk.


Rising Flavours
 

Így az Expón célirányosan a Bespoke Concept témakörébe épülő, abba a Rising Flavours nevű étkezőbe mentünk, ahol nyolc, az arab térségből érkező sztárséf nap mint nap olyan menüket állít össze, amivel a gasztronómia határait próbálják meg feszegetni és mutatják be a régió ételeinek vibrálását, sokszínűségét.


 

Mi háromfajta húsos ételt kóstoltunk meg itt, a bahreini Villa Mamas kínálatából, amit Roaya Maleh, egy női chéf visz azzal a célkitűzéseel, hogy megmutassa a világnak is az ételek szeretetét éttermein keresztül: a bahreini mellett van étterme Abu Dhabiban, nemrég indultak Londonban és hamarosan Rijádhban is nyitnak.   

Kóstoltunk bárányt: a Lamb shank nevű fogásban a lassú tűzön sütött, omlósan puha bárányt rozmaringgal sütötték, pirított fenyőmagokkal és vadrizzsel kevert fehér rizzsel tálalták.

A ragacsos, sült csirkecombokat natúr és fekete szezámmaggal és ha jól emlékszem mentalevéllel szórták meg és pikáns, édes szósszal kínálták.

A harmadik tányérunk pedig egy marhahúsos tésztaragu volt, ez volt talán a legkülönlegesebb ízű.  Nem volt különösebb elvárásunk amikor megkóstoltuk, de az tény, hogy az előttünk lévő tányér látványa alapján egy olaszos ízvilágra készültek az ízlelőbimbóink. Ellenben az első falat után egészen más ízek miatt volt wow-élményünk, a marhahúsos ragu többek között erősen római köménnyel volt ízesítve, a tányér szélén az étel korianderlevéllel megszórva, mellette citrom és a tetején reszelt burgonyából sütött chips-szel zárult. Ezek így együtt ott akkor egészen váratlan ízélményt adtak, pedig a római kömény-korianderlevél-citrom (lime) párosítás az indiai és a mexikói konyhában is nagyon közkedvelt.

  
 

Fűszeres utazásunk hamarosan a híres dubaji piacon, a Grand Souq-on folytattuk, tartsatok velem a következő beszámolóban is.



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek