Hu
Hu
Blog
Európai országok leghíresebb fűszerei, fűszerkeverékei
2020-07-07
Mindannyian tudjuk, hogy a ma már alapfűszernek számító só, vagy bors mekkora értéknek számított a középkorban. Nem csak gazdag úr volt az, akinek volt ezekből a fűszerekből, hanem fizetőeszköznek is használták, és nagy csatákat vívtak a megszerzésükért. Nem volt ez másképp a híres indai fűszerekkel sem, hiszen nem véletlen, hogy az európaiak a kezdetektől fogva Indiát tekintették a fűszerek hazájának.

AZTÁN EURÓPA IS FELTALÁLTA A MAGA FŰSZEREIT

Napjainkban már elképzelhetetlen, hogy az olasz városokról elnevezett fűszerkeverékek, a francia konyha különlegességei, vagy éppen a magyar konyha jellegzetességei nélkül főzzünk. Mégis meglepően kevés fűszer származik valóban Európából.

Az alábbi fűszerek, bár a történelem során több helyen is vitatják a származásukat, európaiként vannak számontartva. A medvehagyma, a kömény, a zeller, a metélőhagyma, a torma, a boróka, a fekete üröm. Ezen kívül az európai helyi konyhák több földközi-tengeri gyógynövényt is használnak. Ilyen például a babérlevél, a majoránna, az oregano, a rozmaring, vagy a kakukkfű. A hagymát és fokhagymát már az ókorban Európában termesztették, de később Észak-Európában nem kezdik kedvelni a fokhagymát az erős szaga miatt, a hagymát pedig inkább zöldségként használják. Ami viszont biztosan felkapott napjainkban is, és mi is imádjuk, az a görög tzatziki, amelyből kínálatunkban fűszersó formában találsz különlegességeket.

AZ OLASZ KONYHA KIEMELTJEI

A bolognai, milánói, vagy nápolyi fűszerkeverékek rendszerint aromás zöldfűszerek, melyeknek összetevői az oregano, a bazsalikom, a kakukkfű, vagy a zsálya. Tartalmaznak ezen kívül hagymaféléket, sót, paprikát. Illenek tésztaételekhez, mártásokhoz, halakhoz, de húsokhoz is.

A FRANCIA KONYHA KEDVENCEI

A provence-i fűszerkeverék a legismertebb, mely illatos, főként rozmaringból, majoránnából, borsikafűből, kakukkfűből, bazsalikomból, oreganoból, esetleg ánizsból és levendulából áll. Illik húsokhoz és mártásokhoz. Nálunk 1000, vagy 250 grammos kiszerelésben is megtalálod. A másik híresség a fűszercsokor, amely a boquet garni nevet viseli, fűszernövényekből áll.

AZ IGAZI HUNGARICUM

A fűszerpaprikát mindenki ismeri, akárcsak a Piros Aranyat, vagy a második legnépszerűbb paprikakészítményt, az Erős Pistát. Az Erős Pista nyers, erős fűszerpaprika darálmányt tartalmaz, étkezési sót, sűrítőanyagot, citromsavat és tartósítószert. A termék 2016 óta Hungaricum. Számos országba exportálják, így például az USA-ba, Németországba, Csehországba és Lengyelországba. Általában a tradicionális magyar ételekhez, például lecsóhoz, halászléhez, csirkepaprikáshoz használják, de más ételekhez is igen jól használható.

NEM CSAK ÖNMAGUKBAN, HANEM FŰSZERKEVERÉKEKBEN IS SOKAN HASZNÁLJÁK AZ EURÓPAI FŰSZEREKET

A tasteatlas.com sorba állított Európa 10 legjobb fűszerkeverékét. A lista utolsó három helyét 1-1 olasz, sáfrány fűszerkeverék adja. Ezek sorra a San Gimignano sáfrány, a sas sáfrány, valamint a szardíniai sáfrány. A hatodik helyen egy Grúz nemzeti fűszerkeverék, a Khmeli-Suneli. Meleg, magvas, mogyorós, kicsit füves, kesernyés ízvilágot képvisel. Általában tartalmaz még koriandert, borsikafüvet, bazsalikomot, petrezselymet, zellert, kakukkfüvet, chilit, feketeborsot, kaprot, babérlevelet, mentát és körömvirág szirmot is. Ezt követi két francia keverék, a Vadouvan, és a Quatre épices. A Vadouvan hozzávalói a fokhagyma, póréhagyma, currylevél, feketebab, kurkuma, mustármag, kevés szárított chilipaprika, római kömény, bors, és a ricinusolaj. A Quatre épices keverék neve négy fűszert jelent. Ezek a fekete vagy a fehér bors, a szegfűszeg, a szerecsendió és a gyömbér.

A sorban következik a spanyol Pimentón de la Vera, amely füstölt paprika, és kizárólag a La Vera-völgyben, Cáceres tartományban állítják elő a 16. század óta. A második legjobb a sorban a magyaroknak igencsak kedves Szegedi fűszerpaprika. Mint tudjuk, színe élénk, tüzes piros, aromája erős és fűszeres, hasonlóan a sült zöldségekhez. Kóstolás után az íze édes, lágy és fűszeres, de kellemes és nem túl meleg. Az első pedig a szintén spanyol Azafrán de la Mancha, ami egy sáfrány. Virágos és kissé keserű ízű, élénk aranysárga színe pedig mind csak pluszt ad az ételekhez.

Te is szeretnéd ilyen, vagy ehhez hasonló fűszerekkel különlegessé tenni éttermed ízeit vagy kereskedésed polcait?

Keress minket bizalommal, hisz európai, ázsiai, vagy a világ más tájairól származó fűszerek sokasága vár!

Akár holnap kipróbálhatod egyik, vagy másik fűszert!

Ha Alpaka, akkor széles választék hagyományos és egzotikus fűszerekből egyaránt, kizárólag prémium minőségben, 24 órán belüli szállítással.

Ha „nagyban” játszol, akkor Alpaka!



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek