Hu
Hu
Blog
Legendás BBQ fűszerek és ahogy az USÁ-ban sütnek
2021-11-20
Ki ne szeretné, hogy csodálatos, egyedi, intenzív illatfelhők terjengjenek körülötte a konyhában és az ebédlőben? A jó fűszerezés garantáltan megbabonázza a húst, a szakácsot, sőt a vendégeket is! Téged is kíváncsivá tesz az amerikai konyha és a lenyűgöző, karakteres fűszerezési szokások? Akkor a legjobb helyre kattintottál, mert mai témánk a BBQ fűszerezés. A klasszikus barbecue hazája pedig nem más, mint az Egyesült Államok.

A BBQ megközelítése olykor elképesztően eltérő lehet, de a cél minden esetben egy kiegyensúlyozott fűszerkéreg létrehozása édes, valamint sós ízek keverékével.

A rub jelentése: dörzsölni

Aki elkezd belemerülni a BBQ-műfajába, nagyon gyorsan találkozni fog a rub, azaz a száraz pác fogalmával. A rub egy végtelen számú variációban előállítható fűszerkeverék, amellyel a grillrácsra felkerülő húsokat sütés előtt jó pár órával alaposan be kell dörzsölni, így adva ízt és karaktert a húsnak.

Ez az alapos bedörzsölés szó szerint értendő: nem elég beszórni a fűszerkeverékkel a húst, hanem ujjaiddal, tenyereddel szisztematikusan rá kell dolgozni a húsfelületre a fűszereket. A rubnak teljesen be kell fednie a húst, tehát lényegesen intenzívebben szükséges megszórni vele, mint ahogy azt szimplán a sóval tennéd.

Természetesen itt is harmóniára kell törekedni: a jó rubban egyensúlyba kerül a fűszeresség, enyhe édesség és a csípősség, mindez úgy, hogy a hús jellegzetességeit nem nyomod el vele. Az eredeti hús-íz és jelleg a száraz pác íze felett áll, a fűszerkeverék csak a kiegészítő.

Minden azért nem ilyen egyszerű. Az igazi BBQ íz eléréséhez több lépést kell követni. Lássuk!

BBQ fűszerek nélkül? - gasztronómiai vétség!

A barbecue fűszerezés első lépése az alapréteg elkészítése. Ennek során egy kis só, bors és fokhagyma kerül a húsra. A következő lépés a nedvesítés, ugyanis ez elengedhetetlen a száraz fűszerkéreg kialakulásához. A húst kendd be mustárral, majd adj hozzá egy kis vizet, mely segít a kéreg felépítésében. Végezetül nem maradt más hátra, mint a fűszereket a hús felületére dörzsölni. Bátran használj különféle ízeket, például ajánljuk a barna cukrot, füstölt paprikát, chili port vagy sót, esetleg a köményt.

Texasban például nem misztifikálják túl a dolgot; a klasszikus texasi rub marhához durva sót és durvára roppantott borsot hasznának, 1:1 arányban. A webshopunkban kapható texasi BBQ rub ennél kissé extrémebb vonalat képvisel, ha érdekel katt ide.

A csináld magad szerelmeseinek

Amennyiben szereted magadnak elkészíteni fűszerkeverékeid, és kipróbálnád, hogyan lehet egyedi, saját BBQ fűszerkeveréked, kövesd az alábbi instrukciókat!

Amire szükséged lesz:

Jól keverd össze és használd azonnal, vagy légmentes, száraz helyen tárold!

A cél pedig nem más, minthogy ezeknek a fűszereknek hála még közelebb kerülj Amerikához, és ez által kedvet kapj finomabbnál finomabb rubokkal, pácokkal gazdagítani a rácsra tett húsokat.

Fogyasszátok egészséggel, indulhat a BBQ!

Ha „nagyban” játszol, akkor Alpaka!



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek