Hu
Hu
Blog
One chai please
2024-03-08
One chai please – mondta néhány napja Bill Gates és felrobbantotta az internetet. A jó hír, hogy nem kell a világ egyik leggazdagabb emberének lenned és még csak nem is kell Indiába menned, hogy kipróbálhasd a chait… akár többfajta ízben is. Megmutatjuk, hogyan.

One chai please – mondta néhány napja Bill Gates amikor Indiában járt a milliárdos Ambani elő-esküvő kapcsán és felrobbantotta az internetet: már közel 8 millió lájknál jár posztja az Instagramon.

A sztori szerint Bill Gates egy utcai chai árustól, azaz chaiwalá-tól, nevezetesen Dolly Chaiwalától kér egy teát, aki a kocsijáról, szemet kápráztató ügyességgel készíti el gyors helyben Gatesnek a fűszeres forró, tejes teáját. Utólag Dolly Chaiwala azt nyilatkozta az India Today-nek, hogy a készítés közben ő nem is tudta, hanem csak a videó elterjedése után realizálta, hogy kinek készíti a teát, mert hát ő egy influenszer chaiwala, nem szokatlan neki a helyzet  :)
 

A jó hír, hogy nem kell a világ egyik leggazdagabb emberének lenned és még csak nem is kell Indiába menned, hogy kipróbálhasd a chai-t, akár többfajta ízben is.
 

Bemutatkozik a chai

A chai, vagy masala chai egy hagyományos indiai ital, amely világszerte népszerűvé vált. Egy fűszeres teakeverék, amely jellemzően fekete tealevelekből, tejből, cukorból és finom, aromás fűszerek keverékéből áll.


A chai-ban gyakran használt fűszerek közé tartozik a kardamom, a fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg és a fekete bors. Ezeknek az összetevőknek a kombinációja ízgazdag italt eredményez, meleg, megnyugtató hangulattal és élménnyel.
Az édes íz hozzáadása jót tesz a chainak: tehát nádcukorral, pálmacukorral vagy mézzel a legfinomabb, de bármilyen kedvenc édesítőddel is működik.
 

Annak, hogy a chai világszenzációvá vált az utóbbi években, több oka is van:


Sokféleség és gazdag ízek: A chai az ízlésednek megfelelően választható vagy éppen testre szabható. Vannak akik erősen szeretik, fekete teaként fogyasztva és vannak akik lágyabb ízekkel, tejjel vagy növényi tejjel dúsítva kedvelik. A chai fűszeres ízeivel mélységet és összetettséget kölcsönöz a hagyományos teának, és olyan egyedi és ízletes élményt nyújt, amely hangulatodhoz, napszakhoz, évszakhoz igazítható, sőt melegen és jeges teaként is finom.


Jótékony hatások: A chai-ban használt fűszerek legtöbbjének valamilyen jótékony hatást tulajdonítanak, például a gyömbérnek az emésztésre gyakorolt jó hatása, a kardamomnak pedig az antioxidáns tulajdonsága ismert.


Kulturális ismertsége és növekvő érdeklődés a teakultúra iránt: A chai mélyen gyökerezik az indiai kultúrában, és generációk óta az indiai háztartások alapanyaga. Ahogy a teakultúra iránti érdeklődés világszerte növekszik, a chai kiemelkedő italként jelent meg, amely eltér a hagyományosabb teáktól és kávéktól.
 

A chai eredete

Talán meglepő lesz, de az 5000-9000 évvel ezelőtti eredeti chai keverékekben nem volt tealevél!

A chai az angol nyelvben ugyan "teát" jelent, de az eredeti masala chai keverékek forró tejből és aromás fűszerekből készültek. Az sem világos, hogy mik voltak az eredeti fűszerek. A történet szerint azonban az indiai szubkontinensen egy király egyszer egy ayurvédikus italt kért, hogy energiát adjon neki, így született meg a chai.

Ezért tartalmaznak ma a chai-keverékek olyan ayurvédikus, jótékony hatású fűszereket , mint a három C (Cinnamon/Cassia-fahéj, Cardamom -kardamom és Cloves-szegfűszeg), legtöbbször ezeket egészíti ki és gazdagítja tovább például a gyömbér, édeskömény, kurkuma, feketebors, csillagánizs és ánizs.

Bár a fekete tea mindig is jelen volt az indiai szubkontinensen (az Assam az északkeleti részeken őshonos), az 1900-as évekig nem tartozott a chaiwalák repertoárjába.

A fekete tea hozzáadása a brit gyarmati adminisztráció tudatos kereskedelmi lépése volt az Indiai Tea Szövetség Tanácsán keresztül. A gyarmati ültetvények teaeladásainak fellendítése érdekében a közigazgatás arra ösztönözte a helyieket, hogy a chai-t Assamba vigyék. És igen, ugyanezért hozták létre az ötórai teaidő intézményét is…

Mivel azonban a tea eredetileg drága termék volt, a fekete teával készült chai csak az 1960-as években vált népszerűvé. Ebben az évtizedben vezették be azokat a gépeket a teafeldolgozásban, amelyek azt minden réteg számára megfizethetővé tették. Minden régió kitalálta a saját variációját, ezért létezik ma annyi különböző ízű chai.
 

És mi az a Dirty Chai és a Chai Latte?


A Dirty chai egy vicces elnevezés, ami egy kávéspecialitásra utal, melyben a fekete tea és fűszerek mellett a chai-t egy adag eszpresszóval dobják fel. Mivel a dirty chai leginkább a kávézók étlapjain található meg, gyakrabban számíthatsz arra, hogy a chai-t a kávéhoz hasonlóan főzik (gőzölt tejjel és eszpresszógéppel), mint a hagyományos tűzhelyi chai-t és tej vagy tejhab hozzáadás mellett Chai Latte-ként kínálják a választékban.


Más kérdés, hogy a vendéglátásban ezt jellemzően nem igazi fűszerekből és szálas fekete teából készítik, hanem chai koncentrátumból, szirupból, vagy chai latte porból, amely általában kivonatokat tartalmaz.
 

Ha éppen nincs szükséged a fekete teában lévő koffeinre…


A chait akkor sem kell kihagynod. Létezik rooibos, azaz koffeinmentes tealevéllel készült chai. A rooibos chai-t egy-két perccel tovább kell főznöd, hogy az íz jól átjárja, de így esténként is fogyaszthatod.

A kávét pedig tudod helyettesíteni koffeinmentes kávéval, ha koffeinmentes chai lattét szeretnél.
 

A legjobb ételek chai-hoz

Most, hogy már ismered a chai előnyeit, talán elgondolkodsz azon, hogy mi a legjobb módja a chai fogyasztásának, vagy hogy lehet-e ételeket párosítani chai-val? A válasz igen. A chai kifejezetten ízgazdag és tökéletesen kiegészítheti az ételek széles skáláját. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legjobb ételeket, amelyeket chaihoz párosíthatsz.
 

Csokoládé: Míg a chaihoz gyakran adnak cukrot és tejet, hogy tökéletes tejeskávét készítsenek belőle, a csoki jobb helyettesítője egy csodálatos délutáni teázásnak.


Zabkása: A chai ízvilága kiválóan illik egy tál kiadós zabkásához, gyümölcsökkel fogyasztva is.


Kekszek vagy sütemények: Egyszerű kekszek vagy sütemények, mint a keksz, a gyömbéres keksz vagy a vajas sütemény, kellemes párosítást alkotnak a chaihoz. Az édességek finom édessége kiegészíti a tea fűszerességét.


Pörkölt diófélék: A pörkölt vagy fűszerezett diófélék, például a mandula, a kesudió vagy a pisztácia ropogós és kielégítő kísérője lehet a chai-nak.
 

Kipróbálnád a Chai Tea Latte-t? Hogyan készíts otthon chai teát tejjel?


Válassz egyet az 5 féle ízben kínált Chai fűszeres teakeverékünkből:

Chai Oriental - eddig ez volt sokak kedvence, az volt az első, az eredeti Chai keverékünk
Chai Chili Choc - a kakaóbab és chili édes és pikáns párosa teszi a csípőset kedvelők számára különlegessé (korábban Piquante néven)
Chai Fruity - gyümölcstea hozzáadásával, alma és őszibarack darabokkal gazdagítottuk tovább a fekete tealevelet és fűszereket
Chai Golden Turmeric - a közkedvelt Kurkumás Golden latte alapfűszere, ez a termék az egész fűszerekből álló párja a Kurkumás latte por alapú ízesítő termékünknek
Chai Red Caffeine-Free - rooibos tealevelekkel készülő, kakaóbabbal feldobott csokis ízvilágú édeskés ízű keverék


2 főre az alábbi mennyiségeket javasoljuk:

Forralj fel 250 ml vizet, és adj hozzá 4 kiskanál chai fűszeres teakeveréket, majd főzd 5 percig.

Melegíts fel 250ml tetszés szerinti tejet, növényi tejitalt és keverd el benne a cukrot, mézet vagy édesítőt.

(Ha van időd, akkor még a teát a tejjel összeöntve együtt is tovább főzheted alacsony fokozaton még 5 percet).

Majd szűrd le a fűszeres teakeveréket és tölts a kedvenc bögrédbe belőle. Tetejét ennek is díszítheted egy csipetnyi ceyloni őrölt fahéjjal.
 

Ha nincs még neked, vállakozásodnak egyik chai keverékünkből sem, de vannak külön a fenti fűszereid és van szép, minőségi fekete szálas tealeveled, akkor a hagyományos chaiwala módszer szerint is elkészítheted a chait: a fűszereket előbb pirítsd meg szárazon, serpenyőben, hogy az illatok és ízek gyorsabban és gazdagabban kiszabaduljanak az egész fűszerekből, majd keverd össze a fekete tealevelekkel, ezt követően pedig kövesd a fenti lépéseket.
 

Ha pedig a kávézódba, teázódba, boltodba szeretnéd bevezetni a chait és kipróbálnád az ízeket, termékeinket, írj emailt nekünk céges adataiddal és szívesen küldünk mintákat termékeinkből.
 

Látogasd meg és kövesd be csatornáinkat, ahol rövid videók formájában is megmutatjuk mindazt, amiről itt a Blogon írni szoktunk:

szeretem_a_fuszereket  Instagram

szeretem_a_fuszereket TikTok

Alpaka Kft – Fűszerek  Youtube

A fűszeres Alpaka Facebook

 

Jó teázást!
ALPAKA Kft.


 



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek