Hu
Hu
Borókabogyó egész és őrölt

A borókabogyó hazánkban is megterem, minél több napfény éri a bogyókat, annál intenzívebb az aromájuk. A bogyók termés után először zöldek majd egy évig a növényen érlelődnek, mely idő alatt hamvaskékből fekete színűvé változnak.

Élelmiszeripari felhasználásuk többrétű, mert nemcsak a vadhúsok legfőbb fűszere, de italok készítéséhez is használják: különleges zamata rendkívül jól érvényesül alkoholos italokban így például a ginnek a borókabogyó nagyon jellegzetes ízt ad, valamint Felvidéken a borovicska, Erdélyben a fenyőíz borókából készül.

A borókabogyó sokféle illóolajat tartalmaz, ezeknek köszönheti étvágygerjesztő, fertőtlenítő, izomlazító hatását.

Vadhúsok páclevéhez feltétlen adjunk borókabogyót, az íze fűszeresen édes, kicsit gyantás illatú, jellegzetes fenyő illatra emlékeztetve és csípős aromájú fűszer. Elsősorban vaddisznó, nyúl és vadgalamb pácolásánál használják, de szokták birka, marha és disznóhúsból készült ételekhez is adni, valamint savanyúkáposztához, vörös és fehér káposztához is.
Szétnyomkodva vagy egy kicsit összetörve jobban érvényesül az aromája, de az erős íz miatt keveset használjunk belőle. Jól érvényesülnek az ízek, ha a borókát babérlevéllel, feketeborssal, mustármaggal, fokhagymával, majorannával, kakukkfűvel kombináljuk.
 

Felhasználására számos ötletet gyűjtöttünk össze Pinterest oldalunkon itt: https://hu.pinterest.com/alpakak/bor%C3%B3kabogy%C3%B3/

Kérdése van? Tegye fel nekünk!
Vezetéknév:
Keresztnév:
E-mail:
Cégnév:
Tárgy:
Üzleti terület:
Kérdés:
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek Gyik