Hu
Hu
Fűszerkömény, római kömény és feketekömény avagy nigella

Fűszerkömény - egészben és őrölten, ízlés szerint
 

A fűszerkömény az egyik legrégebbi európai fűszer, s uralmát napjainkra is némileg megtartotta, Magyarországon a só, fűszerpaprika, bors után 4. helyen áll fogyasztásban.

Használjuk a húsiparban, a konzerviparban, kenyerekhez és aprósüteményekhez valamint levesek készítéséhez egyaránt.

Nehezen emészthető ételekhez szinte kötelező fűszer, melyet emésztést-serkentő hatásának köszönhet.
 

A fűszerkömény itthon is megterem, mi is vásárolunk fel hazai termelőktől. Ha Ön termelő és köményt termel vagy termelni szeretne, akkor felvásárlással kapcsolatban keressen meg bennünket a Kapcsolatok menüpontban megadott elérhetőségeken.


Érdekesség: Németországban köménymaggal egy gabonából készült pálinkát is ízesítenek.
 

Római kömény vagy kumin

Sokszor a külföldi piacok fűszerillata köszön vissza vásárlóinknak, amikor belépnek fűszerüzemünkbe és megérzik a római kömény illatát. Mert ez az illat markáns, átható, felejthetetlen.


Mind egész magként, mind őrölt formában tartunk készleten római köményt. Azonban beszerzésében némi bizonytalanságot jelent, hogy fő termőterülete Szíria, ám onnan az utóbbi években nehezebben beszerezhető, ilyenkor indiai termésből pótoljuk ki mi is a római kömény készletünket.


Mind a távol-keleti, mind a latin-amerikai konyhában előszeretettel használják. Sok fűszerkeverék összetevője a római kömény, a legfontosabbak ezek közül a currypor és a különböző masalák, amelyeknek egyik elengedhetetlen alapfűszere.

Szárazon pirítva aromája intenzívebb, finomabb lesz, de mindenképp csak kis mennyiségben használatos, mert erős aromája képes elnyomni a többi fűszer ízét.


Gyógyászati jelentőségeként meg kell említeni az emésztésre gyakorolt jó hatását: a csecsemők kólikájára teát készítenek belőle - édesköménnyel együtt felerősítve hatását -, de egyéb görcsös panaszok esetén is görcsoldó és nyugtató hatású.

Nigella - feketekömény


A nigellát több néven is ismerjük: fekete köményként, fekete hagymamagként és kerti katicavirágként is ugyanarra a fűszerre gondolunk.

A nigella nagyrészét Indiában termesztik, mi is onnan kapjuk és főként egész mag formájában forgalmazzuk, de rendelésre időnként őröltetünk is partnereinknek nigellát, ha ilyen kérése van, keressen bennünket.

Fűszerként való felhasználásában a nigella nagyon hasonlít a szezámmagra, hiszen ugyanúgy péksüteményekhez is használják valamint nigellaolajat is készítenek belőle.
Kenyerekre, pogácsákra ma már itthon is gyakran szórják.

Emellett a török, a keleti és az indiai konyha közkedvelt fűszere, itt jellegzetes ízesítője az egyiptomi lepénykenyérnek, de ugyanígy főzelékekbe, zöldséges ételekbe, salátákba és húsos fogásokhoz is adják. Konyhai felhasználása során a szárazon pirítás élénkíti ízeit, zamatát.
 

A nigella a bengáli öt fűszerkeverék egyik összetevője is, valamint fűszerkeverékekben jól harmonizál pl. chilivel, fokhagymával, gyömbérrel, korianderrel és kurkumával is.


A nigellaolajnak rendkívül széles a felhasználása, egyrészt egészségügyi okokból, hiszen jótékony hatásai között ismert a az allergiára és asztmára gyakorolt hatása, de a kozmetikai iparban a bőrre ugyanúgy javasolják.

Érdekesség: ismereteink szerint Kleopátra is a nigella magjából nyert olajat tett a fürdővizébe, Nofretiti pedig az arcbőrét kente be vele.

Kérdése van? Tegye fel nekünk!
Vezetéknév:
Keresztnév:
E-mail:
Cégnév:
Tárgy:
Üzleti terület:
Kérdés:
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek Gyik