Hu
Hu
Szegfűszeg egészben és őrölten

Hallottak már a fűszer-szigetekről? Hallottak már arról a mondásról, hogy míg a szerecsendiónak éreznie kell a tenger illatát, addig a szegfűszegnek látnia kell a tengert?
 

Nos, igen, a szegfűszeg ott terem, ott érzi jól magát, ahol tenger veszi körül, így nagy mennyiségben terem Zanzibáron, Madagaszkáron, a Comore-szigeteken és Sri Lankán is. Évszázadokon át harcok dúltak a termesztésének jogáért, és mára ugyan viszonylag stabil termőterületei vannak, az időjárás gyakran nem kíméli a termést, s ilyenkor bizony a terméskiesés miatt jókora áremelkedést és minőségromlást tapasztalhatunk.
 

Két éve, 2014-ben például őrült magasan volt a szegfűszeg ára, azzal együtt, hogy csak a legrosszabb minőséget, az ún. CG3-as osztályt lehetett beszerezni. A tavalyi év már jó volt és végre bőséges termés mellett lejjebb indult a szegfűszeg ára s az előzőnél olcsóbban tudtunk szerezni prémium kategóriás, gyönyörű szegfűszeget is. Az idei évre várható termést már előreláthatóan ismét megtépázza El Nino, de azért reméljük még, hogy szép árut tudunk beszerezni (ami a CG1 - válogatott minőséget jelenti a világpiacon).
 

Időjárás ide vagy oda, a szegfűszeg szüretelése olyan gondossággal történik, hogy ne sajnáljuk az árát. A szegfűszeg fája hatalmas, 12-15 méteresre is megnő, s ennek az óriás fa ágainak végén ülnek fészekszerűen a szegfűszeg virágai, amelyet kézzel szednek (mezitláb vagy bambuszlétrán felmászva a fára, kosarukat a hátukon cipelve) a helyiek és a szomszédos szigetek vendégmunkásai.
 

De látták már Önök ezt a ki nem nyílt virágbimbót? Gyönyörűek, amelyeket akkor szednek le, amikor a zöld után sárgából világos-rózsaszínűek lesznek, de még nem pirosak. Mivel ez nem egyszerre történik ezen a hatalmas fán, ezért évente kb. 3-4-szer kell megmászni és szüretelni. A leszedett virágokat leválasztják kézzel a szárról, majd kiterítik a napra száradni, amikor a virágbimbó elnyeri vöröses-barna vagy barnás-fekete színét és beérik illata. Ennek eredményeként 1 tonnányi leszedett virágból kb. 300 kg egész szegfűszeg marad.
 

A finom illata miatt főként olyan ételekhez használjuk, ahol ezt az illatot értékelni tudjuk, pl. édességekben, alkoholos italokban.

Egyik alapanyaga egész formájában a forraltbor - fűszerkeverékeinknek, őrölt formában pedig a sütis fűszerkeverékeinek. Jól megy mindenhez, amiben alma van és -amint a kínai ötfűszerkeveréknek is alkotója-, jól passzol más fűszerekkel együtt húsételekhez is.
 

Ha Önök is rajonganak a szegfűszegért és szép termékre van szükségük, keressenek bennünket.

Kérdése van? Tegye fel nekünk!
Vezetéknév:
Keresztnév:
E-mail:
Cégnév:
Tárgy:
Üzleti terület:
Kérdés:
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek Gyik