Hu
Hu
Borsok- Dzsungelbors, Kubebabors, Hosszúbors

Ezek a borskülönlegességek nem fogják ugyan megdönteni a feketebors egyeduralmát, de kulináris jelentőségük mégis van: egyedi ízviláguk miatt izgalmasak, és van helyük a változatos konyhavilágban.
 

Dzsungelbors vagy vadbors
 

Ez a borsféleség vadon nő Madagaszkáron, méghozzá jó magasan, ezért nehéz a betakarítása is. Mindez azt eredményezi, hogy egy olyan ritka fűszerről van szó, amelyből mindösszesen 1,5 tonnát szüretelnek egy évben. Pedig aromája bársonyos de ugyanakkor csípősen borsos.

Használjuk asztali borsként tálalásnál, vagyis közvetlen a tányéron lévő ételt fűszerezzük frissen őrölve rá a dzsungelborsot.
 

Kubebabors - Jávabors vagy a bogyót kiegészítő szárrész miatt száras-bors vagy farkas-bors
 

A kubebaborsot a fűszerrajongók kezdik újra felfedezni, azok után, hogy még a középkorban eltűnt, amikor elvesztette a harcot a feketeborssal szemben, amelynek ára jóval kedvezőbb volt.

Használhatjuk feketebors helyettesítésére, ha kisé karakteresebbé, aromásabbá szeretnénk varázsolni az ételt.
A kubebaborsot (Piper cubeba) nemcsak fűszerként, hanem kedvező hatásai és ünnepre jellemző citrusos illatelemei miatt illóolajként is kedvelt itthon.
A marokkói konyhából ismert Ras el Hanout fűszerkeverékünknek egyik fő összetevője a kubebabors.
 

Hosszúbors

A hosszúbors (Piper Longum) a borsfélék családjába tartozik, és a feketeborshoz hasonlóan csípős, de egy kicsit édeskés és savanykás ízű.

Annak ellenére, hogy az ókori Rómában még a feketeborssal egyenrangú fűszerként használták, mára igazi ritkaság lett a hosszú bors Európában. Sokkal jellemzőbb a használata Indiában, Nepálban valamint az indonéz és maláj konyhában.
 

Érdemes kipróbálni, igazán érdekes fűszer, amely kinézetében hosszúkás, pici fenyőtobozokra emlékeztet. Ízesíthető vele miden olyan étel, ahol a feketeborsot helyettesítjük hosszúborssal.

Tellicherry bors

Indiából származó feketebors, amely növénytani szempontjából szimplán ugyanaz mint a feketebors, ugyanakkor a termővidéke teszi egyedibbé: India Malabár partjai mentén, a Tellicherry vidékén, kontrollált területen termelik és szüretelik. Akinek a termőhely körülményei, a vidék tisztasága jelent valamit, az ezt a borsot nagyon tudja értékelni.

Kérdése van? Tegye fel nekünk!
Vezetéknév:
Keresztnév:
E-mail:
Cégnév:
Tárgy:
Üzleti terület:
Kérdés:
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek Gyik