Hu
Hu
Blog
3 fűszer, amelyért egykor még öltek is
2020-09-09
A világ legdrágább fűszerei nemcsak azért híresek, mert már egy grammnyi is egy vagyonba kerül belőlük, hanem valójában ízük, szervezetre gyakorolt hatásuk, de származásuk és eredetük teszi őket különlegessé.

Ha tovább olvasol, megtudhatod, melyek a világ legdrágábbnak tartott fűszerei, és eláruljuk azt is, hogy miért kérnek el valójában ennyit értük, nem mellesleg felhasználásukra vonatkozó információkat is találsz.

A sáfrányt, a gyömbért, a fahéjat, a vaníliát, a szerecsendiót, a szegfűszeget vagy a borsot szárazföldön, karavánúton vagy hajókkal szállították Indiából, a Távol-Keletről, vagy éppen az Arab-félszigetről Európába. A kontinensünkön nem őshonos, és mással nem helyettesíthető fűszereket már az ókortól arab kereskedők juttatták el először a mediterrán vidékekre, a görögökhöz, majd a rómaiakhoz. A középkor végén, illetve az újkor elején az európai hatalmak egymással versengve próbálták megszerezni a fűszerekben gazdag ázsiai területeket, ezáltal megszerezve a szeretett fűszernövények termesztési jogát is.

Igaz tehát, hogy a világ ma legdrágább fűszereiért őseink akár öltek is.

Indítsuk hátulról a sort: a világ harmadik legdrágább fűszere a kardamom. Kilója körülbelül 60 euró, bár még ezzel az árral sem közelíti a két első helyezettet. Dél-Indiában őshonos növény, de ma már termesztik Ázsia legtöbb trópusi éghajlatú vidékén, a legnagyobb exportőr pedig Guatemala. A gyömbérrel rokonságban lévő, 2-5 méter magasra is megnővő  növény 1 cm-es, háromrekeszű toktermése pedig maga a kardamom. Egy ilyen termésben körülbelül 15-20 darab mag van és azért ilyen drága ez a fűszer, mert igen bonyolult és nehézkes a termesztése. Termését csak kézzel lehet begyűjteni, így sok időbe és munkába telik. Barna, vagyis szárított és zöld, vagyis friss formában is elérhető, de ajánljuk a zöldet, ugyanis a friss kardamomban sokkal több íz- és illatanyag van. A szárított kardamom füstös, földes ízvilágú, míg a zöld aromásabb és édeskésebb. Süteményekhez, kávéhoz, de húsokhoz is jól illik, a bárányhoz pedig egyszerűen kiváló. A kardamomot a szív fűszerének is nevezik, ugyanis neve a kardia, vagyis szív és az amomum, vagyis fűszer szavak összetételéből született. Továbbá a kardamom rágcsálása kellemes szájízt ad, de a fogaknak is jót tesz.

vanília foglalja el a második helyet a világ legdrágább fűszereinek listáján. Nemrég itt írtunk a madagaszkári bourbon vaníliáról részletesebben, így most lássuk csak a legfontosabb információkat róla.

A vanília eredetileg Mexikóból származik, de napjainkban főként Madagaszkáron és az Indiai óceán különböző szigetein történik a termesztése. Ez a közkedvelt fűszer a spanyol hódítók révén terjedt el Európában. Ára a többi fűszerhez hasonlóan nagyban függ a minőségtől, de attól is, hogy hol termesztették és hogy milyen formában vesszük meg. Kilója 200 és 500 euró között van. Ára nem véletlenül ilyen magas: időigényes és bonyolult az előállítása, sok és precíz munkát igényel. A vanília virágait kézzel kell beporozni, ugyanis a virágok rövid ideig nyílnak, és ha annyi idő alatt nem jön létre a beporzás, nem lesz termés sem. Minden termesztőnek saját receptje van az érlelési eljárásra, ezért különböző a vaníliatípusok minősége és aromaösszetétele: attól függ, hogy hol és milyen módszerrel állították elő. Mindezek mellett a magas ára oka egy 2017-es trópusi vihar, mely oly mértékben sújtotta Madagaszkár szigetét, hogy a vaníliaültetvények nagy részét is jelentősen megtépázta. Leggyakrabban édességek, sütemények ízesítésére használatos.

A történelem egyes korszakaiban a sáfrány drágább volt az aranynál is, így nem meglepő, hogy a világ legdrágább fűszereinek listáján első helyet foglal el a sáfrány.

Minőségtől függően egy kiló sáfrány ára 3000 eurótól kezdve felmehet egészen 30 ezer euróig is. A csillagászati összegnek köze van ahhoz, hogy egy kilogrammnyi fűszer összegyűjtéséhez nagyjából 250 ezer virágot kell leszüretelni több mint 600 munkaóra alatt. Minden virágnak csak három bibéje van, és mivel kb. 500 szál szükséges 1 gramm sáfrányhoz, 70 000 virág szükséges 500 gramm sáfrány előállításához. Ezen túl a magas árban az is közrejátszik, hogy a sáfrány egy évben csak egyszer virágzik, összesen két hétig. A bibéből a vörös szálakat ráadásul csak kézzel lehet kigyűjteni, reggelente, miután a szirmok kinyíltak, máskülönben a különleges aroma elillan. Összezúzott por és szálak formájában is árusítják, de érdemes a szálasat választani, mert a por esetében sok árus sáfrány helyett kurkumát kínál. Mivel értékes, természetesen ma is szívesen hamisítják, mert úgy tűnik, hogy már mindenki elfelejtette: ezt a tettet egykor halállal büntették.

1446-ban Augsburgban egy férfit máglyán égettek el, egy nőt pedig élve temettek el sáfrányhamisítás miatt.

A sáfrány Magyarországon elsőként a 13. században jelent meg, egy jogi témájú könyvben írtak róla és már ekkor előírták az árusítás előtti vizsgálatot. A középkortól használta a régi magyar konyha fűszerként, és mint szerte Európában, nálunk is státusszimbólumnak számított.

A sáfrányt tehát ősidők óta használják az ételek ízesítésére, színezésére, valamint nagyon fontos összetevője a paéllának, a milánói rizottónak, és természetesen a sáfrányos süteményeknek. A crocus sativus, vagyis a sáfrány bibéje vöröses, vörösesbarna árnyalatú, íze kesernyés. Természetes színező: aranysárgára festi az ételt. A sáfránnyal szuperül lehet fűszerezni kagylókat, továbbá a halas ételek, valamint a szószok alapvető összetevője. A sáfrány szálakat összetörve helyezd meleg vízbe, és az így ízesített folyadékot add hozzá az elkészítendő ételhez a recept szerint. Szárítsd meg a sáfrányt a sütőben, és utána összedörzsölve azonnal az ételbe is szórhatod. Vigyázat, mert nagy mennyiségben mérgező lehet. 

A sáfrányos ételek mellé szolgálj fel chardonnay, sauvignon blanc és a rizling borokat.

A legdrágább fűszerek sorában egyébként helyet kap továbbá a fahéj, a bors, a szerecsendió, de a szegfűszeg is, amelyeket szintén megtalálsz webshopunkban.

Ha „nagyban” játszol, akkor Alpaka!



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek