Hu
Hu
Blog
Só, bors, fűszerpaprika. Ezek hazánk legnépszerűbb fűszerei?
2020-06-15
Elég abból, hogy mindenki azt gondolja, hogy a magyar konyha a fűszerpaprika, a csípős, a fokhagyma, na meg a só és a bors körül forog? Bebizonyítanád, hogy a hagyományos „magyaros” ételeket nem csupán ezek a tipikusan magyar alapfűszerek határozzák meg? Nézzük meg azokat a fűszernövényeket, amelyek igazolják, hogy az általunk fogyasztott ételek mástól is lehetnek ínycsiklandók, és még a fehér inget sem kell kidobni, mert nem jött ki a zsíros piros volt.

Fűszerek, amelyeknek évezredes hagyományuk van a magyar konyhában
 

Sokat tanakodhatnánk azon, hogy miért a fűszerpaprika jut eszébe minden magyarnak és külföldinek a hazai konyháról, de nem biztos, hogy érdemes. Nem mondjuk, hogy nem jó fűszer – sőt, mi alpakások is imádjuk, erről árulkodik, hogy megannyi fajta chilit, csípős paprikát, füstölt és fűszerpaprika szerepel kínálatunkban –, de vajon miért gondoljuk azt, hogy a fűszerpaprika ősidők óra jelen van a magyar konyhában, mikor tudjuk azt, hogy csupán néhányszáz éve hozták be az országba?
 

Itt vannak a növények, amelyek ennél sokkal nagyobb múltra tekintenek vissza az ízlelés evolúciójában, mégsem úgy emlegetjük őket, mint az autentikus magyar konyha legkiemelkedőbb fűszerei, pedig igazán megérdemelnék.
 

A honfoglalás idején, a kezdetekben mi más állhatott a középpontban, mint a tömegesen termő fűszernövények? A magyar „konyha – már ha beszélhetünk ebben az időben ilyenről –ekkoriban inkább zöld volt a helyben termő zöldfűszerektől.

Egyértelmű, hogy ezek váltak alapfűszerré – mint amilyen a menta is –, hiszen úton útfélen termettek.

A vándorlások alkalmával őseink megannyi helyen megfordultak, ahol sok más mellett, új fűszernövényekkel is gazdagodott a kezdeti magyar ízvilág. Itt is olyan fűszerekre kell gondolnod, melyek kedvelik a kárpát-medencei éghajlatot és zsengén, különösebb macera nélkül megteremnek. Ekkortájt kezdett elterjedni a kakukkfű, a majoránna, a ma kevésbé ismert csombor, illetve a rozmaring és a zsálya. Közülük sok annyira megvetette alábát a természetben, hogy ma már egy erdei, mezei túra alkalmával is szedhetünk vadontermő, zsenge zsályát és kakukkfüvet is.

Milyen fűszer a csombor?

Becsapós, a népies neve, most eláruljuk, hogy valójában nem is annyira elfelejtett fűszernövényről van szó, hanem a borsikafűről. Kellemesen fűszeres, borsra emlékeztető ízű növény, melyet a bazsalikomhoz és a majoránnához hasonlóan morzsolt formában a legelterjedtebb, de persze használják zölden is, az Alpaka webshop-jában pedig őrölt formában is hozzájuthatsz, különböző méretű kiszerelésekben, akár bevett fűszer nálad, akár csak kísérleteznél vele.
 

De melyek azok a korán elterjedt, napjainkban is nagy népszerűségnek örvendő alapfűszerek, melyekből máig importra szorulunk?

Ilyen jellemzően a gyömbér, a babérlevél, és még a már sokat emlegetett bors, ami nélkül nem készül hurka vagy kolbász, ugyanis ezek termesztése hazánkban nem termelhetők költséghatékonyan és problémamentesen, kiváltképp nem olyan óriási mennyiségekben, amire neked is szükséged lehet.

Egy szó, mint száz, tegyünk azért, hogy a magyar termékek és konyha ételei ne csak a paprikáról, hanem másról is újra híresek legyenek.

Válogass az Alpaka fűszernagykereskedelem webshopjában kedvedre illatos alapfűszereinkből, ha pedig újítanál, akkor érdemes szétnézned a nagy kiszerelésű egzotikus fűszerkínálatunkban is.
 

Nem tudsz várni? Velünk nem kell pánikolnod, ha fogyóban a készlet.
 

Add le hétköznap legkésőbb 11 óráig rendelésed, és másnap már garantáltan az Alpaka fűszereivel dolgozhatsz.
 

Széles választék hagyományos és egzotikus fűszerekből, kizárólag prémium minőségben, 24 órán belüli szállítással.
 

Ha „nagyban” játszol, akkor Alpaka!



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek