Hu
Hu
Blog
Az ősz ízei
2020-10-13
A fűszerekben azt (is) szeretjük, hogy noha mindet egész évben használhatjuk, mégis minden évszaknak megvannak a maga kedvencei. És mivel a fűszerkülönlegességek már mindenki számára elérhetőek, lehetetlen megunni a különböző variációkat. Minthogy már javában itt az ősz, elhoztuk azokat a fűszereket, amik nélkül ez az időszak nem lenne teljes.

Édes ételek és italok előnyben

A nyár leköszöntével előkerülnek a fűszeres sütemények, pohárkrémek, teák, borok, levesek és minden, ami kicsit átmelegít és kellemes érzéssel tölt el. Korábbi blogbejegyzésünkben az édes ételek fűszereit mutattuk be részletesen: Melyiket milyen ízvilág jellemzi?, Mikkel alkotnak szuper párost?, Milyen ételekhez és italokhoz érdemes őket használni?. Érdemes elolvasni, ha szeretnéd elmélyíteni a tudásod különleges fűszerek terén. Kísérletezz bátran, dobd fel velük az egyszerűbb ételeket is!

Ha ősz, akkor fűszeres sütőtök

Pitében, levesként, kávéhoz adva, a lényeg, hogy sose fogyjon el! Töretlen népszerűségnek örvendenek az olyan ételek és italok melynek alapja egy fűszeres, édes sütőtökpüré. Milyen fűszereket használj?

Kihagyhatatlan a szerecsendió, a szegfűszeg, a gyömbér, a fahéj, a szegfűbors, az ánizs, az édeskömény, a kurkuma, a citrom- és narancshéj, a vanília, a cukor és egy csipetnyi só. Illetve bármilyen egyéb fűszer, amivel megbolondítanád, például chili, ami nem viszi el az ízeket más irányba, mégis pikánsabbá teszi a fogásokat.

Itt hagyunk neked pár receptet, hogy otthon is bármikor elkészíthesd a kedvenced.

Ha a kávédat turbóznád föl, próbáld ki a pumpkin spice latte-t!

Ha a piték szerelmese vagy, itt biztosan megtalálod a kedvenced.

Te sem unod meg soha a krémleveseket?

És a muffinokkal hogy állsz?

Teák és borok reneszánsza

Míg a nyári hőségben a hideg, jeges változatokat részesítjük előnyben, ősszel a forraltbor és a meleg teák hódítanak. Mi mindet imádjuk, ezért elkészítésükhöz összeállítottunk különleges és hagyományos fűszerkeverékeket is. Forraltboros fűszerkeverékeinket és teaválogatásainkat úgy alkottuk meg, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.

Tipp: Keverj teavirágokat a teafüvek mellé,

így nem csak az italok ízét, de jótékony hatásukat is tudod fokozni.

A sós ételekről se feledkezzünk meg!

Az évszakváltással az ízben és hozzávalókban gazdagabb ételek nagyobb figyelmet kapnak. A  levesek mellett a főzelékreceptek is előkerülnek, úgyhogy nézzük meg, sós ételeinket mivel érdemes fűszerezni!

A babérlevél remekül ízesíti a zöldségleveseket, főzelékeket és a húsokat is, ráadásul nagyon egészséges. Arra kell ügyelni, hogy a főzés végén adjuk hozzá az ételekhez, különben kesernyés ízt ad nekik.

A vörös- és/vagy a fokhagyma a legtöbb sós főételünkben megtalálható. Kipróbálnál más fajtákat is?  A metélőhagyma és a medvehagyma kellemes íze szinte minden fogást remekül kiegészít.

El tudod képzelni kedvenc sós fogásaidat paprika és bors nélkül? Mi sem. Viszont ezeknél a fűszereknél sem kell beérned a szokványossal. Próbáld ki a chili paprikát, a chipotle-t (füsölt jalapeño), a cayenne borsot, a fehérborsot, a ritka kampot borsot!

Népszerű fűszerkeverék a curry por, melyből szintén többfélét is találsz nálunk, de te magad is elkészítheted a megfelelő fűszerekkel.

Húsokhoz pedig kifejezetten ajánljuk a csipkebogyót (akár lekvárként) és a rozmaringot, melyek nem csupán egészségesek, de díszítőelemként is használhatjuk őket.

Az Alpaka webshopjában széles választékot találsz hagyományos és egzotikus fűszerekből, kizárólag prémium minőségben, 24 órán belüli szállítással.



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek