Kezdjük az érdekesebb, kevésbé ismert ételízesítőkkel
Kardamom: A kardamom még nem terjedt el széles körben, de jó úton halad. Ízt adó aromája nagyon hajaz a szegfűszeg és a fahéj ízére. Serkenti a szívizmok működését, ezért a szív fűszerének is szokták nevezni (a kardia [szív] és amomum [fűszer] szavakból áll). Nem tartozik az olcsó fűszerek közé, viszont intenzitása miatt nagyon kevés is elég belőle. Süteményekkel, kávéval, csokoládés és tejalapú különlegességekkel is jól harmonizál, de a norvégok például húsokhoz is előszeretettel alkalmazzák.
Tonkabab: Ha megkérdeznénk nagyanyáinkat a tonkababról, nem biztos, hogy tudnák, miről van szó. Mostanra viszont a cukrászatokban és a sütés szerelmeseinek körében ismertnek mondható. Összetett, markáns aromája miatt főleg különleges krémekben, csokoládékban és desszertekben használják. Mihez lehetne hasonlítani? Nehéz kérdés, hiszen a vanília, a keserű mandula, a fahéj és a szegfűszeg jegyei is visszaköszönnek benne. Egyes országokban inkább a parfüm- és a dohányipar alapanyaga.
Chili: Ez a csípős rosszfiú kisebb mennyiségben is (nagyobban főleg) megbolondítja a fogásokat. Leginkább a kakaóval alkotnak jó párost, de a kalandvágyóknak érdemes mással is kipróbálni. Aztán csak óvatosan!
Szecsuáni bors: A csilihez hasonlóan a szecsuáni borsnak is zsibbasztó, bizsergető a csípőssége, mellé viszont jellegzetesen illatos (virágos-citrusos) aromája van. Süteményekhez (főleg csokoládésokhoz) és kekszekhez nagyon jó, csillagánizzsal, gyömbérrel és chilivel is harmonizál.
Kubeba bors: Nem gondoltad, hogy ennyi bors jó az édes ételekhez, igaz? Pedig mandulával együtt remek fűszer sütikhez, kalácsokhoz, gyümölcskenyerekhez is. Enyhe csípős ízt tőle is várhatunk, illatában pedig a szegfűszeget idézi.
Rozmaring: Igen, jól látod. Noha főként sós ételekhez szokás hozzáadni, ugyanúgy, ahogy a bazsalikom és a kakukkfű, a rozmaring is remekül passzol a citrusos desszertek mellé.
Levendula: Szintén egy nagyon meghatározó ízvilággal rendelkező (gyógy)növényről van szó, így nem közvetlenül szokás az ételekhez adni, inkább cukorral elkészítve adagolják.
Csillagánizs: Karácsonyi kedvenc, ami erősebb illatú, édeskés ízével és impozáns (díszítéshez is kiváló) külsejével igazi kincs. Szinte nincs olyan étel vagy ital, amihez ne lehetne hozzáadni. Annyi a lényeg, hogy ne keverjük össze a rokonának számító japán csillagánizzsal, mert az mérgező anyagokat tartalmaz.
Menta: Akik nagy kedvelői az édes ételeknek és italoknak, azoknak nem újdonság a menta alkalmazása. Sokan viszont idegenkednek tőle, mert elég markáns, frissítő íze a fogkrémet juttatja eszükbe. Igaz, hogy csínján kell bánni vele, de például a kakaóval vagy citrusos gyümölcsökkel verhetetlenek.
Citromfű: Mindent szeret, ami gyümölcsös. Levesek, saláták, limonádék, teák, koktélok.
A jól ismert öreg motorosok
Kakaó*: A kakaó színéből és jellegzetes ízéből adódik, hogy nagyon meghatározza azt az ételt/italt, amibe bele- és/vagy rátesszük. Ugyanakkor nagyon hálás fűszer, nehéz elrontani vele bármit is. Ráadásul amellett, hogy szívbarát és fokozza a vérkeringést, a magas kakaó tartalmú ételek afrodiziákumként is funkcionálnak.
Gyömbér*: Jellegzetesen fűszeres, csípősnek is ható íze miatt óvatosan kell vele bánni, azonban, ha kitapasztaltuk a megfelelő mennyiséget, igazán különleges ínyencségeket készíthetünk vele. A friss gyömbér fő hatóanyaga antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és immunerősítő hatással is bír, így rendkívül hasznos a szervezetnek.
Fahéj*: Őt sem kell bemutatni, mondhatni régi motoros az édességek fűszerei közt. Nagyon finom az illata, jellegzetes az íze, segít a vércukorszint szabályozásában és a cukorbetegség megelőzésében, mellesleg egyes sós ételeket is kiválóan feldobja. Igazi ínyenceknek a kicsit drágább, de még egészségesebb ceyloni fahéjat ajánljuk.
Vanília: Az egyik legkedveltebb és legismertebb fűszer édes ételek ízesítésére. Mi az Alpakánál imádjuk, ezért egy külön blogbejegyzést szenteltünk az édességek koronájának, a bourbon vaníliának. Ide kattintva olvashatod el – ha még nem tetted.
Különböző gyümölcsöket - főleg citrusféléket - is használhatjuk édes ételeink és italaink megbolondítására. A citromhéj, a mandarin, a lime és a narancs héja szárítva, kandírozva vagy frissen reszelve is friss és zamatos ízt kölcsönöz.
+ 1 Só: A nagymamámtól azt tanultam, hogy minden édes ételbe kell egy kis só, és minden sós ételbe kell egy kis cukor, hogy az még jobban kihozza az ízeket.
Érdekesség: A *-gal jelölteket a világ legegészségesebb fűszereiként tartják számon.
Az Alpakánál széles választékot találsz hagyományos és egzotikus fűszerekből, kizárólag prémium minőségben, 24 órán belüli szállítással.
Keress minket bizalommal, hisz európai, ázsiai, vagy a világ más tájairól származó fűszerek sokasága vár!
Ha „nagyban” játszol, akkor Alpaka!