Hu
Hu
Blog
Édes ételek fűszerei
2020-09-14
Az a legjobb a konyhaművészetben, hogy csak a saját ízlésvilágunk szab neki határt. Minél többet kísérletezünk az ízekkel, minél színesebben kombináljuk a fűszereket és az egyéb hozzávalókat, annál jobb. Azért, hogy változatosan alkalmazhasd őket, jó, ha ismered a palettát, amiről válogathatsz. Ezért most összegyűjtöttük Neked az édes ételekhez és italokhoz leggyakrabban használt és leginkább passzoló fűszereket.

Kezdjük az érdekesebb, kevésbé ismert ételízesítőkkel

Kardamom: A kardamom még nem terjedt el széles körben, de jó úton halad. Ízt adó aromája nagyon hajaz a szegfűszeg és a fahéj ízére. Serkenti a szívizmok működését, ezért a szív fűszerének is szokták nevezni (a kardia [szív] és amomum [fűszer] szavakból áll). Nem tartozik az olcsó fűszerek közé, viszont intenzitása miatt nagyon kevés is elég belőle. Süteményekkel, kávéval, csokoládés és tejalapú különlegességekkel is jól harmonizál, de a norvégok például húsokhoz is előszeretettel alkalmazzák.

Tonkabab: Ha megkérdeznénk nagyanyáinkat a tonkababról, nem biztos, hogy tudnák, miről van szó. Mostanra viszont a cukrászatokban és a sütés szerelmeseinek körében ismertnek mondható. Összetett, markáns aromája miatt főleg különleges krémekben, csokoládékban és desszertekben használják. Mihez lehetne hasonlítani? Nehéz kérdés, hiszen a vanília, a keserű mandula, a fahéj és a szegfűszeg jegyei is visszaköszönnek benne. Egyes országokban inkább a parfüm- és a dohányipar alapanyaga.

Csili*: Ez a csípős rosszfiú kisebb mennyiségben is (nagyobban főleg) megbolondítja a fogásokat. Leginkább a kakaóval alkotnak jó párost, de a kalandvágyóknak érdemes mással is kipróbálni. Aztán csak óvatosan!

Szecsuáni bors: A csilihez hasonlóan a szecsuáni borsnak is zsibbasztó, bizsergető a csípőssége, mellé viszont jellegzetesen illatos (virágos-citrusos) aromája van. Süteményekhez (főleg csokoládésokhoz) és kekszekhez nagyon jó, csillagánizzsal, gyömbérrel és chilivel is harmonizál.

Csokoládébors: Íme egy bors, aminek az íze a csokoládét idézi. Nem csoda, hogy hatalmas népszerűségnek örvend. Ahogyan az őt megelőzőkre, úgy rá is igaz, hogy van egy kicsit zsibbasztó, csípős hatása.

Kubeba bors: Nem gondoltad, hogy ennyi bors jó az édes ételekhez, igaz? Pedig mandulával együtt remek fűszer sütikhez, kalácsokhoz, gyümölcskenyerekhez is. Enyhe csípős ízt tőle is várhatunk, illatában pedig a szegfűszeget idézi.

Sáfrányos szeklice: Erőteljes színe miatt ételek megfestésére is kiváló, adagolástól függően sárgás, de akár vöröses színt is adhat. Édesebb borokhoz is szokták adni, mivel semlegeshez közeli íze nem nyomja el az egyéb aromákat, csak ízletesebbé teszi azokat.

Rozmaring: Igen, jól látod. Noha főként sós ételekhez szokás hozzáadni, ugyanúgy, ahogy a bazsalikom és a kakukkfű, a rozmaring is remekül passzol a citrusos desszertek mellé.

Levendula: Szintén egy nagyon meghatározó ízvilággal rendelkező (gyógy)növényről van szó, így nem közvetlenül szokás az ételekhez adni, inkább cukorral elkészítve adagolják.

Csillagánizs: Karácsonyi kedvenc, ami erősebb illatú, édeskés ízével és impozáns (díszítéshez is kiváló) külsejével igazi kincs. Szinte nincs olyan étel vagy ital, amihez ne lehetne hozzáadni. Annyi a lényeg, hogy ne keverjük össze a rokonának számító japán csillagánizzsal, mert az mérgező anyagokat tartalmaz.

Menta: Akik nagy kedvelői az édes ételeknek és italoknak, azoknak nem újdonság a menta alkalmazása. Sokan viszont idegenkednek tőle, mert elég markáns, frissítő íze a fogkrémet juttatja eszükbe. Igaz, hogy csínján kell bánni vele, de például a kakaóval vagy citrusos gyümölcsökkel verhetetlenek.

Citromfű: Mindent szeret, ami gyümölcsös. Levesek, saláták, limonádék, teák, koktélok.

A jól ismert öreg motorosok

Kakaó*: A kakaó színéből és jellegzetes ízéből adódik, hogy nagyon meghatározza azt az ételt/italt, amibe bele- és/vagy rátesszük. Ugyanakkor nagyon hálás fűszer, nehéz elrontani vele bármit is. Ráadásul amellett, hogy szívbarát és fokozza a vérkeringést, a magas kakaó tartalmú ételek afrodiziákumként is funkcionálnak.

Gyömbér*: Jellegzetesen fűszeres, csípősnek is ható íze miatt óvatosan kell vele bánni, azonban, ha kitapasztaltuk a megfelelő mennyiséget, igazán különleges ínyencségeket készíthetünk vele. A friss gyömbér fő hatóanyaga antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és immunerősítő hatással is bír, így rendkívül hasznos a szervezetnek.

Fahéj*: Őt sem kell bemutatni, mondhatni régi motoros az édességek fűszerei közt. Nagyon finom az illata, jellegzetes az íze, segít a vércukorszint szabályozásában és a cukorbetegség megelőzésében, mellesleg egyes sós ételeket is kiválóan feldobja. Igazi ínyenceknek a kicsit drágább, de még egészségesebb ceyloni fahéjat ajánljuk.

Vanília: Az egyik legkedveltebb és legismertebb fűszer édes ételek ízesítésére. Mi az Alpakánál imádjuk, ezért egy külön blogbejegyzést szenteltünk az édességek koronájának, a bourbon vaníliának. Ide kattintva olvashatod el – ha még nem tetted.

Különböző gyümölcsöket - főleg citrusféléket - is használhatjuk édes ételeink és italaink megbolondítására. A citromhéj, a mandarin, a narancs és a lime héja szárítva, kandírozva vagy frissen reszelve is friss és zamatos ízt kölcsönöz.

+ 1 Só: A nagymamámtól azt tanultam, hogy minden édes ételbe kell egy kis só, és minden sós ételbe kell egy kis cukor, hogy az még jobban kihozza az ízeket.

Érdekesség: A *-gal jelölteket a világ legegészségesebb fűszereiként tartják számon.

Az Alpakánál széles választékot találsz hagyományos és egzotikus fűszerekből, kizárólag prémium minőségben, 24 órán belüli szállítással.

Keress minket bizalommal, hisz európai, ázsiai, vagy a világ más tájairól származó fűszerek sokasága vár!

Ha „nagyban” játszol, akkor Alpaka!



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek