Hu
Hu
Blog
Hasznos nyár végi program: a fűszernövény gyűjtés
2020-08-24
Örülünk neki, vagy sem, de elérkezett az utolsó nyári hónap, az augusztus. Most még kellemes a szabadban sétálni, kirándulni, és ilyenkor már érdemes beszerezned azokat a vadon termő fűszernövényeket, amelyekhez aztán bátran nyúlhatsz a hűvös ősz, valamint a hideg tél ideje alatt.

A természetben elég sok fűszernövényt megtalálsz, néha olyanokat is, amelyeket nem fűszerként ismertél elsősorban. Ilyen például a cickafark, melynek szárított levelét fogyaszthatod morzsolva, és különösen zsíros ételekhez jó, mert segíti az emésztést. Ide sorolható még a medvehagyma, de a hagymaszagú kányazsombor is, vagy a vasfű, ami régen volt gyakorta használt fűszernövény.

Vigyázz, nem szabad késlekedned a fűszernövények gyűjtésével, ugyanis száraz, meleg időben kell a növényeket gyűjteni. A vizes, harmatos növény hamar befülled, rothadni kezd, és értéktelenné válik, így a legalkalmasabb napszakok a vadon termő fűszernövények gyűjtésére a harmat utáni reggel, vagy a harmat leszállta előtti alkonyat.

EZEKET A NÖVÉNYEKET GYŰJTHETED MAGYARORSZÁGON AUGUSZTUSBAN

A sebgyógyító csodafű, a cickafark

Nyárelőtől koraőszig nyílik. Szedd az egész virágot, szárastól, aztán így csokorba kötve, fejjel lefelé szárítsd. A virágot teába, az egész növényt ülőfürdőbe, a virágmentes, száraz szárat szintén ülőfürdőbe teheted, de a cickafarkot keserűsége miatt használhatod pálinka ízesítésére, vagy gyomorkeserű készítéséhez is. Tavasszal, azaz április-május idején, a zsenge százlevelű hajtásai ehetőek és fanyarak, kesernyések, de egész jó ízűek, így salátát, főzeléket, levest is készíthetsz belőle, de lehet vele egyszerűen csak díszíteni is.

Vasfű, vagyis a boszorkányok fűszere

Virágzása június és augusztus között van, termést július és szeptember között hoz. A vasfű legelőkön, száraz gyepeken, földutak szélén fordul elő leggyakrabban; igen jellegzetes megnyúlt hajtásairól, apró lila virágairól könnyen felismered. Uborka eltevéshez használd, mert kemény marad tőle az uborka. Ajánljuk még sószegény diéták fűszereként, ugyanis erősíti a sós hatást.

A zsálya, vagyis a bölcsesség fűszere

Az ókori görögök és rómaiak a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényeként tartották számon. Egy évben kétszer gyűjtheted, június elején, illetve szeptemberben. A friss zsálya kissé ezüstös fényű, bársonyos, nincsenek rajta foltok, se sárgás elszíneződések; ezt 4-5 napig lehet a hűtőben tárolni magában, de olívaolajba téve akár hetekig is eláll, és a zsályaízű olajat utána remekül felhasználhatod salátaöntetként. A zsálya nagyon jól megy a paradicsomos ételekhez, jó alkotóeleme az olaszos paradicsomos mártásoknak. Pizzákhoz is bátran használd, de húsos ragukhoz, levesekhez is nagyon jól illik. Passzol a sertéshúshoz, a marhahúshoz és a bárányhoz, de gazdagítható vele akár a házi kenyér tésztája is. Vigyázz, hogy mennyi zsályát teszel az ételbe, mert meglehetősen erős ízű.

Csalán, a csípős finomság

A tavasz beköszöntével jelenik meg, de bőven találsz még a nyár végén is leszedhető csalánt. Leggyakrabban gyűjtött része a levele, ami kiváló A-, és K-vitamin forrás, de bőségesen tartalmaz ásványianyagokat is. A spenóthoz és a sóskához hasonlóan kiváló főzeléket készíthetsz belőle, de lehet krémleves, vagy csalamádé alapanyaga is.

Kerti kakukkfű, vagy ahogyan sokan hívják: a mindenfelé virágzó arisztokrata

Főként június-júliusban van a virágzás időszaka, de augusztusban is találsz még belőle elvétve. Leggyakrabban gyűjtött része a virágzó hajtása, amely kiváló fűszernövény, valamint görcsoldó-, antibakteriális- és köhögéscsillapító hatása miatt a gyógyászatban is használatos. A kakukkfű az európai konyha jelentős kultúrnövénye, különösen a francia konyha kedveli. Nagyon jó ízt ad a húsos ételeknek, a lassú lángon készült marhahúsnak, de a baromfi töltelékeknek is, dekorációként pedig elsőosztályú.

Oregano, vagy magyar nevén: szurokfű

A szurokfű kertben, edényben is könnyen megél, de a természetben is megtalálod. Virágos hajtása gyógyhatású, a mediterrán konyhában pedig egyik legtöbbet használt fűszernövény. Leggyakrabban gyűjtött része a virágzó hajtása, mely amellett, hogy különböző ételek, halak, húsok kiváló fűszere, légúti és emésztőrendszeri hurutos betegségek esetén is használható. Kiegészítője lehet nyugtató teakeverékeknek és reumaellenes borogatásoknak is.

HOL GYŰJTSÜNK ÉS HOL NE GYŰJTSÜNK FŰSZERNÖVÉNYEKET

Fontos tudnod, hogy nemzeti parkokban és más természetvédelmi területen csak az illetékes hatóság beleegyezésével gyűjthetsz gyógynövényeket. Ráadásul a védett növények gyűjtése kifejezetten tilos!

Ne gyűjts forgalmas utak mellett, szeméttelepek környékén és más olyan helyeken, ahol a növények káros elemeket tartalmazhatnak. A mezőgazdasági területek közelében a gyógynövényekre lerakódó, vagy a talajból felszívódó növényvédőszerek okozhatnak igen jelentős gondokat.

Fontos, hogy kizárólag teljesen egészséges növényeket gyűjts, a rovar rágta, foltos, sárguló levelű vagy színét vesztett gyógynövény értéktelen, sőt, egészségtelen. Szintén nem jó gyűjteni a gombák mellett termő növényeket.

Jól szellőző tárolóban vidd haza, majd válogasd ki a fűszálakat, a mohát és a kúszónövényeket, hogy csak a tiszta gyógynövény maradjon és azt raktározd el.

A BEGYŰJTÖTT FŰSZERNÖVÉNYEK TARTÓSÍTÁSA

A növények tartósítására nagyon sok módszer létezik, de a leggyakrabban alkalmazott módszer a szárítás. A tiszta és ép hajtásokat, leveleket, vagy éppen virágokat szétterítve meleg, száraz, pormentes helyen egy hét alatt megszáríthatod. A későbbiekben üvegekben vagy más jól záródó, a levegőt és a nedvességet át nem engedő edényekben, zacskókban tárold őket.

Kalandra fel, kezdődhet a gyűjtés!

Ha pedig valamiről lemaradtál, nézz szét az Alpakában minőségi fűszerekért.

Ha „nagyban” játszol, akkor Alpaka!



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek