Hu
Hu
Blog
Honnan erednek és mik azok a Tex-Mex ételek?
2021-11-11
A Tex-Mex konyha elsősorban a Texas állambeli ételek elnevezése, jellemzően legalább 8-10 ételt tartanak számon ezen a néven. Ugyan a Tex-Mex ételek némelyike eltérhet a tényleges mexikói ételektől, de Texasban mégis mexikói ételeknek nevezik őket. A mexikói barátaink pedig csak legyintenek: ááá, az nem mexikói, az csak Tex-Mex...

A Tex-Mexet egyesek "Amerika legrégebbi eredeti konyhájának" tartják. A Tex-Mex még 1875-ben kapta a nevét, amikor a Texas-Mexikói Vasútvonal Tex-Mex becenevet kapta, hogy utaljon a vasútra és a Texasban született mexikóiakra. A missziós korszakban a texasi ételeket spanyol és mexikói ételekkel keverték.

Texas lakosságának több mint 60%-a mexikói felmenőkkel rendelkezik, innen a konyha népszerűsége. A Tex-Mex az állam dél-középső részén a legnépszerűbb, ide tartoznak Austin és San Antonio városai.

A Tex-Mex konyha nagy mennyiségű marhahúst, sok és változatos fűszert, sok sárga sajtot és gyakran babot tartalmaz.

Ételeik divatosak és könnyen, gyorsan elkészíthetők. Természetesen vannak olyan ételeik, amelyek több időt és előkészületet igényelnek, mint például a rakott ételek, a fekete bableves és a bunuelos, ami cukorral és fahéjjal megszórt sült kenyér.
 

Melyek a jellegzetes mexikói fűszerek?

A Tex-Mex ételekben használnak általában tejfölt, valamint fokhagymát, koriandelevelet, lime-ot, babot, avokádót és chorizót, egy eredetileg Spanyolországból származó fűszeres mexikói kolbászt használnak.

A különböző chilik szintén fontos szerepet játszik a Tex-Mex ételekben.
 

A chilipaprika íze az édes és pikáns ízűtől a tüzesig terjed, és számos ételhez adják. A Tex-Mex konyhában használt chilipaprikák közé tartozik a jalapeno, az ancho és a legcsípősebb közülük, a habanero paprika.

Népszerű chilipor a Chipotle. Ezt szárított és füstölt jalapenóból készítik. Az íze egyedülálló, és sok ételhez illik. Mexikón kívül is egyre népszerűbb. Egy másik chilipaprika típus az Ancho chili. Azért különbözik a többi paprikától, mert édes, aszalt gyümölcsökhöz hasonló íze van.

A Mexikóban gyakran használt fűszerek még a római kömény és az oregánó. A paradicsomot tartalmazó mexikói ételekhez tökéletesen illik az oregánó. A római kömény pedig olyan ízt ad a mexikói ételeknek, amelyhez foghatót nem találni.

De létezik jellegzetes mexikói fűszerkeverék is, ez Recado rojo, amit már a maják is használtak. Piros színét az annatto magoktól kapja, ami az élelmiszeriparban is gakran használt természetes piros színezék (az orleánfa terméséből nyerik) .A fűszerkeverék olyan fűszereket tartalmaz, mint a fahéj, szegfűszeg, római kömény, oregánó, fokhagyma és még sok más, és húsok befűszerezésére vagy pácolására hasznáják. Receptért kattints ide: Recado rojo mix

 

Néhány tipikus Tex-Mex étel:

Fajitas -  ehhez ajánljuk a Fajitas fűszerkeverékünket

Tacos - RECEPT itt: Csirkés Taco Salsával és Gucamolével

Chili con carne, Enchiladas, Quesadillas, Nachos, Burritos



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek