Hu
Hu
Fahéjak és fahéjvirág - Indonéziából és Ceylonból is

Melyiket válasszuk, mi a különbség, ceyloni vagy cassia?

3 alapvető különbség van a Ceylonról, azaz Sri Lankáról sármazó és a főként Indonéziából származó Cassia fahéjak között.

Ezek a különbségek:

-a külcsín, avagy a formájuk, színük
-a belbecs, vagyis az aromájuk és a kumarintartalmuk
-a termékek ára jelentősen eltér

1. A külcsín: a ceyloni fahéj vékonyabb rétegekből álló, emiatt jobban hasonlít egy kézzel sodort vékony szivarhoz, és színében világosabb-sárgásbarnább mint a cassia, amely vastagabb kéregből vágott és szürkésebb színű.

2. A belbecs: a ceyloni fahéj őrleményének illata, íze kissé szolídabb, de kellemesn összetett. A cassia íze nemcsak aromásabb, de erősebb, azaz csípősebb is. A csípőssége az egyik ok, amiért a cassiával csínján kell bánni. A másik pedig a kumarintartalma. A ceyloni fahéjjal összevetve a cassia kumarintartalma annak többszöröse, sőt, vietnámi cassiánál akár százszorosa is lehet. Ez alapvetően, egy csipet fahéj használatánál, amikor a gramm törtrésze jut egy főre, még ekkor sem jelentős. Azonban gyógyászati célokra, kapszulás alkalmazásokra, csak és kizárólag a ceyloni fahéjat javasoljuk, amelynek kumarintartalma kicsi.

3. Az ár: a ceyloni fahéj ára jóval magasabb, 2-3-szorosa a cassiának, így ha szeretnének meggyőződni róla, hogy melyik fűszer a legmegfelelőbb céljaiknak, kattintsanak lentebb a kérdéseknél ingyenes termékmintáért, vagy küldjék meg kérdésüket emailen vagy lentebbi mezőkkitöltésével!

Egészben vagy töretként forraltbor, likőrök, kompótok, gyümölcslevesek ízesítésére, vagy dekorációs célokra is használható, kedvelt összetevője karácsonyi gasztroajándékoknak finom illata és esztétikus megjelenése miatt.

Az egész fahéjrudak egységesen 8 cm-es méretben kaphatóak. Súlyuk azonban nagyon különböző, a kéregvastagságtól függ, így 2-12 g között van egy darab. Átlagosan 1 kg-ban pedig kb. 175 rúddal lehet számolni.
 

A fahéjgyűrűk 1-2 cm magas cassia gyűrűk.

A fahéjvirág szintén a fahéjfáról származik, a még ki nem nyílt virágokat szüretelik le és szárítjk meg, igazi kulináris ritkaság. Ízében ekként a virágos jegyek is megjelennek a fahéj mellett. Egész fűszerként alkalmazzák, régi receptekben savanyú uborka készítéséhez javasolták, újabban pedig forraltborhoz is ajánlják.

Érdekesség: A fahéjültetvények tudatos telepítése az 1700-as évek közepén odavezetett, hogy hatalmas mennyiség áramlott Európába, amely miatt a holland kereskedők kénytelenek voltak hatalmas mennyiségeket felgyújtani, hogy a fahéj árát mesterségesen magasan tartsák. Így 1760 júniusában 2 napon át égették a fahéjat, s a füst Hollandia nagy részét kellemes illatfekhőbe borította.
 

Kérdése van? Tegye fel nekünk!
Vezetéknév:
Keresztnév:
E-mail:
Cégnév:
Tárgy:
Üzleti terület:
Kérdés:
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek Gyik