Hu
Hu
Zellerlevél, zellergyökér és zellermag

A zellerlevél felhasználása hasonló a petrezselyemlevéléhez, de még aromásabb, emésztést könnyítő hatása miatt javasolható a nehéz ételekhez.A zellermagot kenyérfélék illetve sós aprósütemények tetejére szórva használják, valamint ízletes frissítő ital készíthető vele: a paradicsomlevet jéggel elkeverjük és tetejére zellermagot szórunk.


A zellermagot monofűszerként használva tojás- és halételek készítéséhez valamint sült zöldségek tetejére szórva is változatos ízeket nyerhetünk.
A zeller magjának hasonló az íze a gumóhoz, azonban annál keserűbb és csípősebb, ezért kisebb mértékben alkalmazandó.

A zeller gumójának vagy gyökerének porát levesek ízesítésére és használhatjuk illetve önmagában zellerkrémleves elkészítéséhez is használható.
 

A zellerrel két jellegzetes fűszerkeverék is készül. Az első a zellersó, amit két nagyon kedvelt ételhez-italhoz adnak: italként a Bloody Maryhez keverik vagy a pohár peremét fűszerezik vele, de más zöldség alapú turmixok, smoothiek ízesítésére is kiváló.

Ételként pedig állítólag a rántottcsirkés gyorsétterem titkos fűszerének egyik összetevője, de sült burgonya és egyéb sült zöldségek. szórásához is alkalmazható, de még popcorn egyedi ízesítésére is használják az USA-ban.

És miből áll? Az őrölt zellermagot sóval (megfelelő miőségű sóval) kell egyenlő arányban (vagy ha ez túl erőteljes akkor 1/2 zeller, 2/3 só arányban) keverni. Kézműves és házias jellegű termékek készítői morzsolt zellervelet is adnak hozzá, ezáltal a fűszerkeverék színesebb és illatosabb lesz.

A zellerborshoz pedig az őrölt fekete borsot keverjük őrölt zellermaggal és saláták, levesek, egytálételek ízesítéséhez használják.
 

Kérdése van? Tegye fel nekünk!
Vezetéknév:
Keresztnév:
E-mail:
Cégnév:
Tárgy:
Üzleti terület:
Kérdés:
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek Gyik