Hu
Hu
Blog
A parfümök és fűszerek varázsa
2023-12-14
A dél-franciaországi Provence-ban a virágos, kanyargós utcákkal és színes házakkal tarkított kisvárosban, Grasse városában sok évtizede varázslat történik nap mint nap. Azt mondják, ez a világ Parfümfővárosa. A mai napig több történelmi parfümháznak ad otthont és híres parfümiskoláiról, hírnevét pedig eredetileg a régióban termett különleges, illatos virágoknak köszönheti. Itt megismerkedve ezzel a világgal, sok érdekességet gyűjtöttünk parfümökről, illatokról és a fűszerek, virágok kapcsolódásáról, illatpiramisról és illatkerékről.

A parfümök és fűszerek varázsa évszázadokon át

A fűszerek és parfümök évszázadok óta szerves részét képezik kultúránknak, jelentős szerepet játszanak a konyhaművészetben és életünkben is. A fűszerek felfedezése és kereskedelme alakította a világtörténelmet, míg a parfümkészítés művészete több milliárd dolláros iparággá fejlődött. A fűszerek és a parfümök egyaránt rabul ejtik érzékeinket, érzékszerveinket, mélységet és gazdagságot adva élményeinknek, emlékeinknek. Ebben a lenyűgöző világban utazunk most egyet, hogy megismerjük a varázsuk mögött meghúzódó tudományt.

Gyakran a titkos családi összetevőként, vagy a konyha lelkeként emlegetett fűszerek gazdag, kontinenseken és korszakokon átívelő történelemmel rendelkeznek. Az olyan egzotikus fűszerek, mint a fahéj, a bors és a szegfűszeg keresése, kutatása táplálta a felfedezések korát és eredményezte új kereskedelmi útvonalak felfedezését és különböző kultúrák keveredését. A fűszerek nagyon keresettek voltak és ritkaságuk miatt a gazdagság és a presztízs jelképévé váltak.

A parfümkészítés, az illatok készítésének ősi művészete ugyanúgy egy érzékszervi utazás, amely a szaglóérzékünket foglalkoztatja. Maga a "parfüm" szó a latin "per fumum" szóból származik, ami azt jelenti, hogy "füstön keresztül", ami az illatos füst vallási szertartásokon való történelmi használatát tükrözi. A parfümök előállítása az illatkivonatok, illóolajok és különböző oldóanyagok finom egyensúlyát jelenti. A parfümkészítők alkotók, akik művészetet és tudományt hozzáadva keverik a különböző illatos összetevőket, hogy különleges érzelmeket, emlékeket vagy hangulatokat idézzenek fel.

A fűszerek és a parfümök világa gyakran keresztezi egymást, sok illatba fűszeres jegyeket építenek be a komplexitás és a mélység megteremtése érdekében. Az olyan fűszerek, mint a fahéj, a kardamom és a vanília számos parfümkompozícióban megtalálhatók, melegséget és izgalmat kölcsönözve. A fűszerek és a parfümök közötti szinergia érzékszerveink összekapcsolódásáról tanúskodik, mivel az illatos utazás a konyhánkat és igényes megjelenésünket is körbejárja.
 

Az Eau de Hongrie története

A francia elnevezés, Eau de Hongrie, más néven Magyarország vize vagy magyar víz egy történelmi illatos készítményt takar, amelynek gyökerei a 14. századig nyúlnak vissza. A formulát Erzsébet magyar királynőnek tulajdonítják, aki állítólag ezt használta, hogy visszanyerje fiatalságát és szépségét.
 

A legenda szerint a királynőnek állítólag egy alkimista tanácsolta alkalmazását, amelyet különböző fűszer- és gyógynövényekből készítettek és állítólag olyan összetevőket tartalmazott, mint a rozmaring, a kakukkfű, a menta, a zsálya és más aromás gyógynövények, amelyeket szeszesital- vagy boralapba áztattak, így lett az Eau de Hongrie Európában egyike az első alkoholbázisú parfümöknek .
 

Bár az eredeti Eau de Hongrie ma már nem annyira ismert, a modern parfümök és illatszerek történelmi előfutárának tekintik. A legenda, miszerint Erzsébet királynő használta a magyar vizet, egy kis misztikumot ad a parfümkészítés történetéhez, neve több parfümőrt megihletett és kapható jelenleg is ilyen név alatt néhány ikonikus parfüm.
 

A fűszerek varázsa

Említettük, hogy a különböző fűszerek mélységet, melegséget és összetettséget kölcsönöznek a parfümkompozícióknak. Néhány példa a parfümkészítésben gyakran használt fűszerekre:

Fahéj: meleg és édes jegyet kölcsönöz a parfümöknek, a meghittség élményével társítjuk, gyakran használják keleti és gourmand illatokban


Kardamom: enyhén édes aromát kölcsönöz a parfümöknek, használják férfi és női illatokban egyaránt, egyedi és egzotikus jelleget kölcsönözve


Borsok: ideértve a borsot mindhárom színében, a fehér, a zöld és a feketeborsot is. A borsok közös jellemzője, hogy csípős és pikáns jelleget, karakteres fűszerességet kölcsönöz a parfümöknek


Bourbon Vanília: édes és megnyugtató jegyet ad a parfümnek, számos különleges és orientális illat alapanyaga


Szerecsendió: meleg, fűszeres és enyhén édes illatot kölcsönöz, mélységet és összetettséget ad mind a férfi, mind a női illatoknak


Szegfűszeg: gazdag, édes és fűszeres illatot nyújt, gyakori a keleties és fűszeres kompozíciókban


Koriander: friss, citrusos és csak enyhén fűszeres illatú, ezért jó összetevő olyan parfümökben, ahol csak egy csipetnyi fűszerességet akarnak mutatni


Gyömbér: pikáns, kissé csípős, meleg és enyhén fűszeres jegyet kölcsönöz az illatoknak, karakterével energiát és lendületet ad az illathoz


Sáfrány: drága, mondhatjuk hogy fényűző fűszer, meleg és enyhén kesernyés jegyet kölcsönöz a parfümöknek és pont a fényűző jellege miatt niche parfümökre jellemzőbb


Csillagánizs: édes és fűszeres jegyeket biztosít keleties vonásokkal

Többek között ezek a fűszerek is alapvető építőkövekként szolgálnak a parfümkészítők számára, lehetővé téve számukra, hogy bonyolult és emlékeket, érzéseket előcsalogató illatokat alkossanak.
 

A virágok illattengere

A virágos illatjegyek eléréséhez a parfümkészítők sokféle növényi összetevőt használnak fel a változatos és magával ragadó illatok megalkotásához. Néhány példa a parfümkészítésben gyakran használt virágokra:
 

Rózsa: az egyik legikonikusabb és legszélesebb körben használt virágjegy, többféle változata létezik (leggyakoribb a damaszkuszi rózsa), mindegyiknek egyedi illatprofilja van, az édes és romantikus illattól a fűszeres és merészig.


Jázmin: gazdag, édes és lenyűgözően virágos illatáról ismert, érzéki minőséget kölcsönöz a parfümöknek


Gyöngyvirág: finom és friss virágos jegyet általában arra használják, hogy tiszta és finom édességet kölcsönözzenek a parfümöknek, emlékeinkben a tavaszhoz társul


Levendula: A levendula virágos formájában a gyógynövényes formája mellett édes és elegáns illatáért is nagyra értékelik. Gyakran használják férfi és női parfümökben egyaránt.


Kamilla: A kamilla gyengéd, almára emlékeztető illattal rendelkezik. A parfümkészítésben arra használják, hogy lágy és nyugtató jegyet adjon az illatokhoz, hozzájárulva a nyugalom érzéséhez.


Narancsvirág: A keserű narancsfa virágaiból kivont narancsvirág, vagy másnéven neroli édes, virágos és citrusos illatú.


Ylang-Ylang: gazdag, egzotikus és édes virágillat, gyakori keleti és trópusi parfümökben, mélységet és érzékiséget kölcsönözve.
 

Állati eredetű illatok


A fent részletesen körüljárt növényi összetevőkön kívül az alapanyagok csoportjainál meg kell említenünk az állati eredetű illatokat is, mint a pézsma, a Baliról szóló blogban emlegetett cibetmacska, vagy az ámbra. Azonban állatvédelmi okokból ezeknek az illatoknak a kinyerését ma már szabályozzák, a tudomány szintetikus anyagokkal próbálja helyettesíteni, a vegán termékekben pedig az állati eredetű összetevők illatok formájában sem megengedettek.
 

De kik azok az alkotó művészek, akik mindebből komplex, finom illatot varázsolnak, hogyan lesznek parfümőrök, kikből lesz szakértő, azaz Orr?

 
Az illatszeriparban gyakran parfümőrként emlegetett orr magasan fejlett szaglással és a parfümkészítés művészetének és tudományának mély megértésével rendelkező személy. A parfümkészítő lényegében képzett művész, aki különböző aromás összetevők kombinálásával egyedi és vonzó illatokat hoz létre.

Széleskörű képzésen vesznek részt, hogy finomítsák szaglásbeli képességeiket. Ez a képzés gyakran magában foglalja a nyersanyagok, az extrakciós módszerek és az illatok kémiájának tanulmányozását.

A leghíresebb parfümiskolák természetesen Franciaországban vannak, ilyen pl. Versaillesban az ISIPCA  (Institut supérieur international du parfum, de la cosmétique et de l’aromatique alimentaire ), a fentebb már emlegetett Grass városában történelmi hagyományokkal rendelkező The Grasse Institute of Perfumery, vagy a világ több pontján is oktatást kínáló Givaudan Perfumery School.


A parfümőrök gondosan keverik a különböző illatos összetevőket a mára már 3000 megkülönböztetett és ismert illatból, hogy harmonikus és kiegyensúlyozott illatot hozzanak létre. Az általuk használt illatokat Parfümorgonába rendezik, karakterjegyeik vagy az ABC-ben betöltött helyük alapján. Az általunk nagyrabecsült magyar női orr, Minya Viktória posztjainál gyakran feltűnik az ő parfümorgonája.


Illatjegyek, illatkerék és illatpiramis

Karakterjegyeik alapján megkülönböztetnek többek között fás, balzsamos, földes, zöld, gyümölcsös, citusos, gyógynövényes, zöldfűszeres, fűszeres, virágos illatokat. Ezeket a fő illatjegyeket gyakran tovább részletezik és az illatok irodalma az egyes illatokat színes Illatkerékbe sorolja. Az illatkerékre példákat találsz a cikk végén található forrásjegyzékben.
 

A parfümőröknek figyelembe kell venniük az egyes összetevők illékonyságát, valamint azt, hogy az illat hogyan alakul az idő múlásával. Ez alapján 3 kategóriába sorolják és illatpiramisba rendezik az illatokat: megkülönböztetnek fej, szív és alapjegyeket (az illatpiramisra szintén látsz példát a forrásjegyzékben).

A fej illatjegyek csak épp néhány percig érződnek, jellemzően citrusos illatjegyek, fűszerek közül pedig a citrusos karakterrel is bíró koriander, timut vagy szecsuáni bors, a gyömbér, rózsabors, a borókabogyó és a kardamom is.

Ezek az illatok adják az első benyomásunkat egy parfümről, ezek alapján alakulnak ki az első érzelmek az illatról. Ha viszont egy új illatot szeretnénk a bőrünkön tesztelni, akkor érdemes várni 5-15 percet és ennek letelte után célszerű újraismerkedni az illattal, ekkor fognak kibontakozni a szívjegyek.


A szívjegy illatjegyei tartósabbak, pár órán át kitartanak és vegyesebb képet mutatnak. Vannak közöttük fűszeres jegyek, mint a fahéj, borsok, kardamom, szerecsendió, sáfrány, vagy gyümölcsös jegyek-sokféle gyümölcsöt ideértve, mint pl. eper, sárgabarack, szilva, málna, mangó, ananász - és virágos illatjegyek, mint a fent említett rózsa, jázmin, narancsvirág és ylang-ylang is. Ez az illat adja a parfüm fő karakterét, szívét.


A leghosszabban tartanak ki az alapjegyet alkotó illatok, jellemzőek a fás, balzsamos jegyek, mint a szantálfa, a cédrus, a pacsuli vagy az utóbbi évek slágere, az oud, a fűszerek közül pedig a bourbon vanília, a kakaó és a tonkabab.

A parfümőr, aki kétségkívül művész, illatkompozíciójában elsőként a legfelső illattónusokban (a fejjegyekben) teremt összhangot, majd a középső (szívjegyek) és az alsó (alapjegy) rétegek következnek. A fej, a szív és az alap fokozatosan harmonikus, egyszerű és komplex akkordokat hoz létre, amelyek az adott illat lényegét képezik.
A parfümőr tudása abban is megmutatkozik, hogyan teremt átmenetet az első benyomástól (fejjegyek), az illat szíve (szívjegyek) és a hosszan tartó alapjegyek között.

Amikor kész az illat, feljegyzi annak formuláját, azaz a konyha világában azt mondanánk, a receptjét (az illatokon kívül a formula tartalmazza a szükséges alkoholos és az illatok stabilitását, tartósságát növelő fixáló összetevőket is). A formula a parfümőr hétpecsétes titka.

A kereskedelmi parfümkészítésben a parfümőrök gyakran dolgoznak együtt az ügyfelekkel, például meghívás alapján illatszerházakkal vagy márkákkal. Értelmezik az ügyfelek megbízásait, megértik a márka identitását, és olyan illatokat hoznak létre, amelyek illeszkednek a kívánt imázshoz vagy piaci pozícionáláshoz. Figyelemmel kísérik az iparági aktualitásokat és a fogyasztói preferenciákat. Alkotásaikat a változó piaci igényekhez és a változó ízléshez igazítják, így biztosítva a kreált illatok trendkövetését.

A trendekre térve, ismerkedjünk meg az utóbbi években közkedveltté vált Oud illattal, ami egy orientális, karakteres illat
 

Az oudot a Közel-Keleten fekete aranynak, vagy folyékony aranynak nevezik, mivel nagyon drága és ritka összetevő. A főként Délkelet Ázsiában termő agarfából származik, amely ha megsérül, akkor ezzel a sötét és illatos gyantával védekezik. Az összetevő ára állítólag másfélszerese az aranynak és az ezt adó agarfának legalább 50 évesnek kell lennie, hogy megfelelően gazdag illóolajat biztosítson.
 

Az oud illatot tartalmazó parfümök legtöbbször erősek, így gyakran feltűnő, ha körülöttünk valaki ezt viseli. Maga az oud illat hosszantartóan karakteres alapjegy, balzsamos, földes, fás, füstös jegyekkel. Különleges kémiai tulajdonsága, hogy miközben viseljük, változik az illata és újabb és más illatjegyek is előbukkannak, egyre komplexebb lesz a bőrünkön.
 

Ha fűszerrel kellene összehasonlítanom, akkor azt mondanám, olyan az oud a parfümök világában, mint a korianderlevél az ételekben. Elsőre nem tudod eldönteni, hogy tetszik-e, hogy fel vagy-e rá készülve, hogy elfogadd különleges jegyeit, illat vagy ízvilágát. De ha megszereted, akkor rajongani fogsz érte.


A varázslat titka

A fűszerek és a parfümök, bár alkalmazásukban különböznek egymástól, közös vonásuk, hogy képesek érzékszerveinket megragadni és elragadtatni. A civilizációkat formáló történelmi fűszerkereskedelmi útvonalaktól kezdve az érzelmek lényegét megragadó parfümkészítés bonyolult művészetéig mind a fűszerek, mind a parfümök hozzájárulnak az emberi tapasztalatok gazdagságához, érzelmeink, érzéseink kifinomultságához.


Utazzatok velünk tovább a fűszerek világában, több beszámolót találtok még itt a Blogon, valamint közösségi oldalainkon is:

Facebook

Instagram

Linkedin

ALPAKA Kft.


Források:


Az illatpiramis leírása: https://www.neroli.hu/parfum-magazin/cikk/az_illatpiramis/
Illatpiramis kép: http://blog.kremmania.hu/2022/02/illatpiramis.html
https://beautinow.com/perfume-stories/the-perfume-olfactory-pyramid-explained/
Illatkerék: https://essentialheal.hu/az-illatkerek/

https://viktoriaminya.com/
http://parfumblog.hu/parfumok-alapanyagai/
https://www.sylvaine-delacourte.com/en/guide/the-raw-materials
https://www.sylvaine-delacourte.com/en/guide/spices

https://thefragranceworld.co.uk/blogs/news/what-animal-ingredients-are-in-perfume
https://www.allure.com/story/what-is-oud-fragrance
https://dubaiparfumneked.hu/az-oud-minden-orientalis-keleti-parfum-alapanyaga/
https://www.wikiparfum.com/en/blog/the-perfumer,-a-job-between-art-and-science
 



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek