Hu
Hu
Blog
One chai please
One chai please
2024-03-08
One chai please – mondta néhány napja Bill Gates és felrobbantotta az internetet. A jó hír, hogy nem kell a világ egyik leggazdagabb emberének lenned és még csak nem is kell Indiába menned, hogy kipróbálhasd a chait… akár többfajta ízben is. Megmutatjuk, hogyan.
A parfümök és fűszerek varázsa
A parfümök és fűszerek varázsa
2023-12-14
A dél-franciaországi Provence-ban a virágos, kanyargós utcákkal és színes házakkal tarkított kisvárosban, Grasse városában sok évtizede varázslat történik nap mint nap. Azt mondják, ez a világ Parfümfővárosa. A mai napig több történelmi parfümháznak ad otthont és híres parfümiskoláiról, hírnevét pedig eredetileg a régióban termett különleges, illatos virágoknak köszönheti. Itt megismerkedve ezzel a világgal, sok érdekességet gyűjtöttünk parfümökről, illatokról és a fűszerek, virágok kapcsolódásáról, illatpiramisról és illatkerékről.
Tapasztalatok, élménybeszámoló és letölthető lista ellenőrzésről
Tapasztalatok, élménybeszámoló és letölthető lista ellenőrzésről
2024-01-03
Őszintén: mi nagyon szeretjük a munkánkat, a fűszerek izgalmas sokszínűségét. Aki bent jár nálunk, annak vélhetően ez fel is tűnik, sőt a termékeink színes sokasága a polcokon ugyanúgy másokban is feléleszti a tüzet: „ezt is, és ezt is ki akarom próbálni”- halljuk gyakran tőlük. Aki Szegeden veszi át a megrendelt termékeket, azzal személyesen is jókat beszélgetünk a legutóbbi receptekről, kihívásokról, feladatokról. De azért szerelem-projekt ide vagy oda, így is vannak néha strapás napok. Mint amikor megjelent nálunk az a bizonyos, fekete, NÉBIH feliratú kommandós furgon. Alapítónk, Orsi elmeséli.
A bors ezer arca - Minden, ami erről „hétköznapi” fűszerről érdekelhet
A bors ezer arca - Minden, ami erről „hétköznapi” fűszerről érdekelhet
2020-06-29
Alap borsok – ne csak fekete-fehérben gondolkodj! A bors valaha értékesebb volt az aranynál, ezért használták fizetőeszközként is. Ma is a legnagyobb mennyiségben használt fűszer, értékben pedig 20%-át teszi ki a világ fűszerkereskedelmének. Okkal nevezik ma is a fűszerek királyának. A háztartásokban is szinte mindig megtalálni, a hús- és élelmiszeriparban, és az éttermek konyháiban pedig még régebb óta használják őket bizalommal. Gondolom senkinek sem kell bemutatni a két legelterjedtebb borsfajtát a világon, a fehér és a fekete borsot. Mindegyiket használjuk a magyar ételekhez is egész és őrölt formában is.
A szegfűbors és chili édespárosa, azaz a Jamaikai Jerk fűszerkeverék története
A szegfűbors és chili édespárosa, azaz a Jamaikai Jerk fűszerkeverék története
2019-03-05
A jerk elnevezés Jamaikában mind a főzési módszerre, mind a hús fűszerezésére vonatkozik. A spanyol "charqui" szóból származik, ami azt jelenti, hogy szaggatott vagy szárított hús, vagy magát a fűszeres sütés és grillezés folyamatát is jelzi.
A fűszer, amelyet a mai napig kézzel porzanak be, avagy a madagaszkári bourbon vanília
A fűszer, amelyet a mai napig kézzel porzanak be, avagy a madagaszkári bourbon vanília
2020-08-10
Szinte nem létezik olyan ember, aki ne szeretné a vaníliát, melynek ízét már gyerekkorunk óta ismerjük a fagylaltokból, hiszen már-már nem is telik el úgy nap, hogy süteményekben, pudingokban vagy éppen koktélokban ne találkoznák az ízével. Sokan azonban az igazi vaníliával sosem kerülnek kapcsolatba, ugyanis a sáfrány után ez a világ legdrágább fűszere, és csak kevesen engedhetik meg maguknak. Viszont pontosan emiatt kifejezetten egyedi, így előnyös lehet bevezetni az étteremben használt fűszerek közé.
Só, bors, fűszerpaprika. Ezek hazánk legnépszerűbb fűszerei?
Só, bors, fűszerpaprika. Ezek hazánk legnépszerűbb fűszerei?
2020-06-15
Elég abból, hogy mindenki azt gondolja, hogy a magyar konyha a fűszerpaprika, a csípős, a fokhagyma, na meg a só és a bors körül forog? Bebizonyítanád, hogy a hagyományos „magyaros” ételeket nem csupán ezek a tipikusan magyar alapfűszerek határozzák meg? Nézzük meg azokat a fűszernövényeket, amelyek igazolják, hogy az általunk fogyasztott ételek mástól is lehetnek ínycsiklandók, és még a fehér inget sem kell kidobni, mert nem jött ki a zsíros piros volt.
Európai országok leghíresebb fűszerei, fűszerkeverékei
Európai országok leghíresebb fűszerei, fűszerkeverékei
2020-07-07
Mindannyian tudjuk, hogy a ma már alapfűszernek számító só, vagy bors mekkora értéknek számított a középkorban. Nem csak gazdag úr volt az, akinek volt ezekből a fűszerekből, hanem fizetőeszköznek is használták, és nagy csatákat vívtak a megszerzésükért. Nem volt ez másképp a híres indai fűszerekkel sem, hiszen nem véletlen, hogy az európaiak a kezdetektől fogva Indiát tekintették a fűszerek hazájának.
Bio, organikus, ökológiai? Mindent a biofűszerekről.
Bio, organikus, ökológiai? Mindent a biofűszerekről.
2023-03-31
Az unióban folyamatosan növekszik a bio gazdálkodások aránya, de Magyarország sajnos még a lista végefelé kullog: az EU átlag ugyan 9% körüli, Magyarországon csak 5-6% körüli az organikus gazdálkodás, míg a szomszédos Ausztriában sikertörténet ugyanez. Az osztrák termelők nagyrésze már átállt, több mint 5-6 szorosa volt már 2020-ban is a biogazdálkodások aránya az EU átlagnak. Gondoljunk csak arra, ha Ausztriában járunk vidéken, mennyire feltűnő az út melletti táblákon a gazdaságok bejáratánál, hogy biotojás eladó, bioméz eladó, biohús, biozöldség eladó.
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek