Hu
Hu
Blog
Miért éppen Bali?
2023-11-25
Alapítónk, Orsi kis időt eltöltött korábban Balin, ahol a helyi ételekről, az ott használt fűszerekről, valamint az online marketingről tanult egy coworking csapattal. Élményeit ebben a cikkben gyűjtötte össze.

Hosszú ideig tartott befejeznem ezt a blog cikket, mert közbejött a covid, sokáig még csak nem is utazhattunk és valahogy nem volt szívem írni és mesélni egy távoli utazásról ilyen körülmények között.

Pedig 2019 januárjában tanulni és fejlődni Balin, pont ideális volt a vállalkozás szempontjából, elmesélem, miért.
 

Miért éppen Bali? Élelmiszer vállalkozóként legalább 3 okom volt rá:
 

1. A balinéz és indonéz konyha és fűszerek

A gasztronómia Balin olyan kulináris kultúra, mint sehol máshol. Az indonéz, balinéz, kínai és holland hatások és legújabb trendek egyedülálló kombinációjának eredménye, ahol a balinéz konyha a friss és fűszeres ételek és ízek csábító változatosságát kínálja.
 

Ezzel a különleges balinéz konyhával egy főzőtanfolyam keretében ismerkedtem, tanultam sokat elkészítési módokról, technikákról, alapanyagokról. A kedvencem a hatalmas és jó nehéz mozsár volt, ebben a kimért és összeöntött egész fűszereket kellett összetörnünk, ami viszonylag időigényes művelet volt. Fűszerekből jóval többet használnak abban a régióban, így hiába volt nagy a mozsár, a sok fűszert összedolgozni kemény fizikai munka. Ugyanakkor finom illatok szabadultak fel, hiszen itt egyszerre törjük és préseljük a fűszereket, melynek végén a fűszerekben lévő illóolajok és aromák révén egy illatos pépet kaptunk. A fűszerpép egyenesen a forró serpenyőbe került, hogy még illatosabbra piruljon folyamatos keverés mellett. A következő fogás fűszereinél újra, hiszen a mozsárban törés majd pirítás voltak a kezdő lépések a legtöbb ételnél.
 

A főzőtanfolyamon többek között készítettünk például chilis fűszerpasztában és kókusztejben marinált, grillezett csirkét (Ayam Panggang Bumbu Terik), amit stílusosan illetve fenntartható módon kókuszhéjból készült szénen grilleztünk, továbbá Nasi Gorenget, ami talán már itthon is ismert, vagy például banánlevélben párolt, és sok más mellett például citromnáddal, chilivel és tamarind pasztával ízesített halat (Pesan Be Pasih), desszertnek pedig indonéz stílusú mochit, ami egy ragacsos rizsgolyó (Klue Klepon), és ezt frissen reszelt kókusszal és pálmacukor sziruppal töltöttünk meg.
 

Gondolom a fotókon látszik, hogy eszméletlen mennyiségű fűszert használtunk és szinte mindent jócskán csípősre ízesítettünk, ami azért feladta a leckét.

Az oktató chef hölgy a fűszerekkel teli ládára mutatva kaján mosollyal mondta, hogy biztos lesz benne olyan, amit nem ismerünk. Mutatott közben egy sötét színű hosszúkás fűszerre. Ó, mondom: Fogd meg a söröm :)

Visszakerestem, 2015-ben érkezett az első hosszú bors szállítmány és azóta folyamatosan vásárolunk és tartunk készleten ebből a termékből is, azzal a céllal, hogy a nemzetközi konyhák világában használt szinte minden fűszer elérhető legyen itthon, számotokra is. Ez a mi küldetésünk.
 

A videóban látható egyik fotón az előttünk lévő tárolóban láthattok pl. 3 féle chilit, citromnádat, kaffir lime levelet és lime-ot, koriandermagot, gyömbért, galanga gyökeret, kurkumát, salottahagymát, fokhagymát, szegfűszeget, sima feketeborsot és hosszú borsot, ezekből mindből használtunk is a különböző receptekhez.
 

A fűszerek egyébként is központi szerepet játszanak Bali kultúrájában és történelmében, jelentőségük évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza. A helyi fűszerek gazdag választékával rendelkezik, ami miatt ez a sziget is kiérdemelte korábban a Fűszersziget elnevezést. A holland gyarmatosítás idején a bali fűszerekre nagy volt a kereslet, és világszerte exportálták őket, ami nagyban hozzájárult a sziget gazdaságához.
 

Ezért nagyon kíváncsi voltam és ellátogattam a fővárosba, Denpasarba a szombati piacra, hogy láthassam, ma milyen választékot kínálnak fűszerekből és milyen formában. Ami európai szemnek a legfeltűnőbb, hogy a legtöbb fűszert frissen, csokrokba, ládákba szedve kínálják. Persze érthető, hiszen azon az éghajlaton megterem számos olyan fűszer, ami nekünk ritkaság.
 

A fotókon majd láthatjátok, hogy hosszú asztalok roskadoznak a zöldfűszeres csokroktól, a vibrálóan zöld színű lime levelektől, a különböző chiliktől. De említhetem, hogy az összehajtogatott banánlevelek, a sokféle banán és gyümölcsök, a lichi, jackfruit, sárkánygyümölcs a színeikkel kápráztattak el. Volt amit készrepucoltan kínáltak, pl. különféle hagymákat, vagy pl. kókuszt is lehetett tisztítottan is vásárolni, ott helyben, egy kisbaltával eltávolították a héját. Persze ott a piacon is voltak olyan fűszerek, pl. curryk, vanília, fehérbors, római kömény,  amelyek előrecsomagoltan, kistasakos formában voltak megvásárolhatók, mint itthon. Természetes az is, hogy az egyik fotón a salottahagymán ott virít a kínálatban egy tasak Aji no moto, ami az ázsiai konyhák ízesítő sója, a nátrium-glutamát.
 

2. Mesebeli tájak
 

Ugyanakkor másfajta inspirációt és élményeket is kapsz Balin, köszönhetően annak, hogy rengeteg gyönyörű látnivalónak ad otthont, mind az ember alkotta, mind a természetes látnivalóknak, így ideális úti cél minden felfedező számára.
 

Izgalmas volt élőben találkozni cibetmacskákkal, ahonnan hoztam is haza a híres macskalátta kávéból, a Kopi Luwak-ból. Gyönyörűek voltak a rizsteraszok, de Ubudban pl. séta közben is kihívások elé állítottak a mindenhol felbukkanó majmok, ugyanakkor meghitt élményekkel lettem gazdagabb az istenek szigetén meglátogatott néhány hindu templomban és szent helyen.  

Az egyik kedvencem az Uluwatu templom, egy fenséges, magasan egy sziklán álló templom, ahonnan pazar kilátás nyílik az óceánra. De gyönyörű Tanah Lot is, ahol a templom egy csipkézett sziklafal mentén helyezkedik el, neve szó szerint "föld a tengerben", mivel dagály idején a templomot teljesen körülveszi az óceán vize. Lenyűgöző látvány, különösen naplemente idején. Az örök élet vizének forrásánál való megtisztulás Tampak Siring templománál, szintén olyan élmény, ami megállásra,  elgondolkodásra késztetett, s ez a mai rohanó világban ritkán adódik. És tiszta fejjel, távolról, időt adva magadnak, a saját vállalkozásod stratégiai kérdései is kitisztulnak. 
 

3. Coworking és networking Balin
 

Mindezt egy olyan vállalkozó szellemű, fiatal csapattal együtt éltem át, akik mindannyian azért is voltunk ott, hogy online marketinget tanuljunk. The Paradise Project néven indította Noémi és Laura vállalkozását, azzal a céllal, hogy a világ bármely pontján dolgozva, a napi feladatok elvégzése és a hely megismerése mellett tőlük közben marketing ismereteket tanuljunk a saját vállalkozásunk fejlesztéséhez. Ami egy zseniális combo. Azóta is tartjuk a kapcsolatot a csapattal, sőt, van aki rendel tőlünk fűszert, van akitől mi rendelünk szolgáltatást, és ahol tudjuk, támogatjuk egymás vállalkozását.
 

Canggu-ban laktunk, ami tele van éttermekkel és kávézókkal, vibráló hangulattal, expatokkal, a tengerpartja pedig sok szörföst vonz. A program része volt az is, hogy kaptunk bérletet egy coworking irodába, a Dojoba, ahol nemcsak otthoni ügyeinket intézhettük a rendkívül színes nemzetközi vállalkozói közösségben, de szerveztek pl. bemutatkozókat, vállalkozói rapid randit és persze nagy evés-ivásokat is.
 

De a szállodánkban is volt időnk elvonulni napközben, emlékszem, hogy a hotel tetején kialakított teraszon lerakott színes babzsákon ülve, a horizonton a kék óceánra fel-felpillantva töltögettem fel az akkoriban még inaktív webshopunkat, ami ma már az egyik fő értékesítési csatornánk lett. És figyeltem a workshopokon minden ötletet, hogy hogyan tegyem jobbá, szebbé, használhatóbbá indítás utánra a webshopot. Tanultunk szövegírást, SEO-zást, írtunk próba PR bemutatkozást, tanultunk a különböző csatornák és hirdetési felületek előnyeiről és buktatóiról.
 

Ahogy írtam, mindez 2019. januárjában, amelynek eredményeként nyáron véglegesítettem a webshopot és érkeztek hamarosan az első rendelések. Szerencsésen beindult a webshop és azért szerencsésen, mert alig néhány hónap telt el és jött a Covid a lezárásokkal és minden elérhető online marketing tudásra szükség volt. Ezért is hálával gondolok vissza arra a sok segítségre, amit az indulás előtt kaptam és tanultam akár a marketingről, akár a fűszerekről Balin.  
 

Gyönyörű, színes és illatos virágok és növényzet, vízesések, zöldellő, teraszos rizsföldek, nyugalom és tanulás jellemezte számomra Balit.

Az egzotikus gyümölcsöktől és zöldségektől kezdve a pikáns fűszerekig, Bali olyan kulináris élmény, ami úgy érzem, még egyszer majd visszavár. De addig még sok új fűszeres kaland van előttem. Tavaly, 2022-ben a cukrász vizsgára fókuszáltam, nem hagyott nyugodni, hogy itthon olyan kevés cukrásztermékben használnak fűszereket, miközben más nemzetközi konyhákban sokkal változatosabb a használatuk. Például írtam a Dubai Expo-ról szóló beszámolóban, hogy kardamomot, rózsát, sáfrányt is használtak édességekben az egyik workshopon. A bejegyzés itt újra elolvasható: Dubai Expo - Foodies' Paradise

2024-ben viszont új kérdések és új kihívások várnak, valahol a fűszerek világában.
 

Balin rengeteg fotót készítettem, ezekből egy képfolyamot feltettem a csatornáinkra, megtaláljátok itt:

Instagram: szeretem_a_fuszereket
Youtube: ALPAKA Kft. - Fűszerek
Facebook: A fűszeres Alpaka
 

Vas Orsolya



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek